La plaça Major de Nou Barris serà l’escenari de l’Encesa dels Llums de Nadal el 24 de novembre

Els mercats municipals també es decoren aquest NadaI i compten amb un pressupost de prop de 80 mil euros

Ahir, 15 de novembre, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, es van donar a conèixer les novetats de l’Encesa de Llums de Nadal 2022 i de la il·luminació nadalenca de la ciutat.

L’Encesa dels Llums de Nadal de Barcelona tindrà lloc el dijous, 24 de novembre, a les 18.00 h, a la Plaça Major del Districte de Nou Barris. L’acte d’encesa començarà amb l’espectacle Anys Llum, de la productora La Brutal, amb direcció de David Selvas, un muntatge de teatre musical en clau d’humor que comptarà amb la participació de la coral comunitària Musical’s Choir del Raval.

A les 18.35 h, des de l’escenari, es donarà pas a l’encesa dels llums de la plaça del districte i simultàniament de tota la il·luminació de la ciutat.

La Brutal presenta a Nou Barris un espectacle de teatre musical amb músics en directe i projeccions en gran format. Anys Llum es pregunta què passaria si desapareix un dels elements més importants per la celebració de Nadal a la ciutat.

Amb direcció musical d’Adrià Aguilera i guió de Sergi Pompermayer, el muntatge intercala grans temes de repertori de musicals i altres peces adaptades per l’ocasió. Arrenca per exemple, amb una versió en català de Hello del musical The Book of Mormons. Amb aquest lligam musical que recorre l’espectacle, ens conviden a viatjar a través del temps i de la nostra relació amb la llum durant les nits més llargues i fredes de l’any. Un llarg viatge musical, des del descobriment del foc, passant per les Saturnalies de l’antiga Roma, l’edat mitjana, el descobriment de l’electricitat, fins a arribar als nostres dies per adonar-nos que, des que els humans som humans, hem encès llums a cases i carrers per il·luminar i fer més màgiques i acollidores les fredes nits d’hivern. Avui dia malgrat que ja no vivim tan pendents dels cicles de la terra i de la natura, encara som fidels a aquestes tradicions que tenen alguna cosa atàvica i que ens uneixen com a comunitat.

El repartiment el formen els actors i actrius David Olivares, Teresa Vallicrosa, Marc Gómez, Mireia Piferrer, Patricia Paisal, Marc Pociello, Laia Alsina i i Albert Mora.

També comptaran amb els i les joves intèrprets del cor comunitari Musicals’ Choir de l’Escola de Músics del Raval, dirigits per la Cristina Colomer. Amb acompanyament dels músics: Ivó Oller, Alan García, Francesc Pascual, Nil Casals i Bartolomé García Plata.

La nit de l’encesa, al mateix escenari de la Plaça Major, també s’estrenarà en directe la cançó de Nadal que enguany han composat el jove duet de santandreuencs, Ginestà, i que han titulat Barcelona és un regal.

Estalvi del 31% del consum elèctric de l’enllumenat nadalenc

Enguany, amb el context de crisi energètica, l’Ajuntament de Barcelona, d’acord amb les patronals del comerç i la restauració, ha decidit reduir 42 hores de l’enllumenat nadalenc, passant de les 259 d’anys anteriors a 217 d’enguany, una reducció del 16%. També s’ha invertit en la millora de l’eficiència dels llums LED, tant en el 100% de les instal·lacions de l’Ajuntament com en la pràctica totalitat de les promogudes per les associacions i eixos comercials. Aquesta tecnologia millorada ha permès rebaixar en 141,64 KW la potència contractada, i reduir el consum estimat en 63.524,45 KW/h respecte l’any passat, això es traduirà en un estalvi del 31% del consum elèctric previst en els 44 dies d’enllumentat .

Una mesura d’estalvi que manté l’aposta per l’enllumenat reduint el consum energètic i mantenint alhora l’esperit nadalenc als nostres carrers.

La campanya abastarà des del 24 de novembre, que s’encendrà a les 18.30 hores, i fins al 6 de gener, ambdós inclosos. Però els horaris variaran en funció dels dies, de manera que els carrers comptaran amb enllumenat nadalenc en marxa:

  • De diumenge a dijous: de 17.30 a 22 hores.
  • Divendres i dissabtes: de 17.30 a 23 hores.
  • El 31 de desembre i el 5 de gener (dies extraordinaris): de 17.30 a 01.00 hores.
  • 24 de novembre: de 18.30 hores a 24 hores.

L’enllumenat nadalenc una nova icona de la ciutat de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona considera la il·luminació nadalenca com una eina essencial per a potenciar el teixit comercial de la ciutat durant les festes nadalenques i és alhora una de les principals demandes del sector.

En aquesta línia, es consolida el model implantat l’any passat amb una decoració dissenyada gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona amb les entitats representatives del comerç i les entitats de professionals disseny i que va suposar la conceptualització, creativitat i actualització del disseny i de la il·luminació per tal que la proposta tingués consistència visual amb la identitat de la ciutat, amb les noves propostes del sector del disseny i amb les necessitats de l’entorn. El principal objectiu és fer de l’enllumenat nadalenc una nova icona de la ciutat de Barcelona.

Per això, es dona continuïtat fins el 2023 a la il·luminació dissenyada per la Plaça Catalunya, Aragó i la Gran Via de les Corts Catalanes que va signar l’Estudi Antoni Arola i que es va estrenar l’any passat. Aquest enllumenat remarca el valor d’aquestes vies públiques com a cor i centre neuràlgic del conjunt de la ciutat.

El 2022 també es continua il·luminant la plaça Urquinaona, l’Avinguda del Paral.lel i la Via Laietana i per un import de 74.657 euros.

Els mercats municipals també es decoren aquest NadaI i compten amb un pressupost de prop de 80 mil euros.

A banda de les vies públiques il·luminades amb finançament completament municipal, la col·laboració entre el consistori i les entitats representatives del comerç de la ciutat fa possible que altres centenars de carrers i places es puguin ornamentar durant les festes nadalenques a tots els barris de Barcelona.

D’una banda, les associacions de comerciants territorials s’han pogut acollir a la subvenció municipal del 75% del cost total del seu enllumenat per tercer any consecutiu. L’import restant el financen les pròpies associacions.

D’altra banda, el consistori ha ofert a als eixos comercials un model en què és l’Ajuntament qui contracta la instal·lació dels llums i les entitats sufragaran la seva part a la finalització de la instal·lació. S’han acollit a aquesta modalitat 17 eixos: l’Associació d’Emprenedors del Clot, Feder Cor d’Horta, l’Associació de Comerciants Gran de Gràcia, l’Associació de Comerciants dels Encants Nous, la Federació Associació de Comerciants Eix Poblenou, la Federació d’Associacions Eix Sagrada Família – Gaudí, l’Associació de Comerciants Eix Sant Andreu, la Federació Associació Barcelona Centre, Diagonal Centre, Associació de Comerciants i Empresaris Gran Eixample, l’Associació de Comerciants Gaudí Shopping, Barnaport, l’Associació de Comerciants del Born-Ribera, l’Associació de Comerciants Verdi Baix, l’Associació de Comerciants Llibertat, l’Associació de Comerciants Astúries i Eix Torrent de l’Olla.

Per aquestes festes es posa una especial atenció a indrets on el teixit comercial es pot trobar afectat per obres de llarga durada. És el cas dels carrers adjacents a la Via Laietana, on s’actuarà a Sant Pere Més Baix (entre la Via Laietana i el carrer de les Beates) i Sant Pere Més Alt (entre la Via Laietana i el carrer del Palau de la Música). Altres vies en obres amb projectes d’il·luminació específics seran el carrer del Consell de Cent (entre Viladomat i Aribau); Rocafort (entre l’Avinguda de Josep Tarradellas i l’Avinguda de Roma); carrer de Girona (entre l’Avinguda Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes); carrer de Villarroel (entre el carrer de Provença i la Gran Via de les Corts Catalanes) i la Ronda de Sant Antoni (entre el carrer del Comte Urgell i la Plaça de la Universitat). Les actuacions es faran també en 26 espais públics més de diferents barris i districtes on s’estan fent treballs.

Torna el Barcelona Christmas Tour

Amb la posada en marxa dels llums de Nadal torna també el Barcelona Christmas Tour, aquest serà el quart any d’aquest circuit especial per conèixer l’enllumenat nadalenc del Barcelona Bus Turístic que ha estat tot un èxit de públic en les edicions anteriors.

A partir de l’endemà de l’encesa, el 25 de novembre i fins al al 31 de desembre del 2022 hi haurà sortides des de la parada de la plaça de Catalunya tots els dies de la setmana, dues a les 18.00h i dues a les 20.00. El dia de Nadal i el 31 de desembre no hi haurà servei i el dia 24 només es farà el viatge de les 18.00h.

El Bus farà un recorregut especial pels grans carrers, avingudes i edificis més emblemàtics de la ciutat especialment decorats i il·luminats per aquestes festes. Oferirà una ruta d’una hora i mitja de durada que permetrà gaudir de la nova il·luminació dels carrers de la ciutat des del pis superior d’un bus turístic amb una ruta guiada en viu que s’oferirà en català, castellà i anglès.

El preu del bitllet és de 15 euros per als adults i de 10 euros pels més petits, d’entre 4 i 12 anys.