La reforma del Mercat de Sant Antoni guanya el Premi a la Millor Infraestructura 2018

El jurat ha tingut en compte l'aposta per revaloritzar els mercats municipals de la ciutat i el valor afegit que aquestes reformes aporten als barris.

La reforma del Mercat de Sant Antoni ha rebut el Premi a la Millor Infraestructura 2018, atorgat pel Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya. El jurat ha valorat l’aposta dels governs de la ciutat per millorar els mercats municipals i “convertir-los en veritables peces d’art, funcionals, que han revaloritzat molts barris de Barcelona com el de Sant Antoni”.

El mercat va començar la seva remodelació al 2007 i va estar en obres durant 9 anys abans de la seva inauguració el 23 de maig de 2018. Mantenint l’edifici original es van edificar noves plantes i es va refer completament el seu interior.

Més enllà de l’equipament comercial, les obres del Mercat de Sant Antoni van portar a la descoberta i recuperació de restes patrimonials d’època romana i d’època moderna. Així, la rehabilitació va incloure el projecte de remodelació de l’antic baluard de Sant Antoni, que formava part de la muralla que separava l’antiga ciutat del nou Eixample, i la descoberta de part de la calçada romana.

La superfície total construïda del nou mercat és de 53.388 m2 distribuïts en 5 nivells, dels quals, quatre han estat excavats per dotar el mercat dels serveis i comerços demandats.

Planta carrer: Espai del mercat alimentari (al passadís interior de la creu) i mercat no alimentari (als passadissos més a prop de la façana del mercat). Els passadissos es tanquen per separat de manera que es pot mantenir obert un dels dos mercats sense necessitat que l’altre també ho estigui. Suposa un canvi important, ja que totes les parades dels mercats de fresc i de la majoria dels encants s’ubiquen a l’interior de l’edifici. El mercat dominical de llibres s’ubica en el perímetre de l’edifici.

Planta -1: Mitjançant dues escales, una d’elles mecànica, s’accedeix al vestíbul central de la planta -1, a l’aire lliure. En aquesta planta s’ubica:

· Nou establiment d’autoservei alimentari

· Nou establiment no alimentari

· Espai veïnal de 500m2 (pendent de condicionar d’acord amb el veïnat)

· Oficines per al personal del mercat

· Espai museístic romà (s’acabarà de desenvolupar en una propera fase)

Planta -2 i planta -4: aparcament de prop de 400 places destinades als clients.

Planta -3: Zona de càrrega i descàrrega de mercaderies, magatzems i gestió de residus.