Les xarxes del proveïment alimentari de Barcelona: una visió a llarg termini

El seminari, que tindrà lloc del 20 al 21 de setembre, analitzarà l’evolució de les xarxes del proveïment de Barcelona, els seus impactes i les seves fragilitats

El MUHBA Plaça del Rei organitza un seguit de seminaris del 20 al 21 de setembre al voltant del proveïment alimentari de Barcelona. Tindran lloc al Centre Cívic Pati Llimona i s’hi pot acudir gratuïtament amb reserva prèvia a través del web del MUHBA.

El creixement i sosteniment de les ciutats està en estreta relació amb la capacitat d’alimentar la gent que hi viu. Barcelona ha passat d’uns 30.000 habitants en constituir-se el Consell de Cent, al segle XIII, als gairebé 1.700.000 habitants d’avui (prop de 5.000.000 amb la conurbació).

Des del segle XIII ençà, per alimentar la ciutat ha calgut ocupar més terreny, anar més lluny, millorar l’organització institucional i comercial, adaptar-se a nous mitjans de transport, fer inversions i fer polítiques.

En aquesta llarga trajectòria històrica, hi ha hagut innovacions, alteració d’equilibris i nous reptes, i a vegades s’han posat de manifest balanços energètics i impactes ambientals insostenibles. Aquest seminari analitzarà l’evolució de les xarxes del proveïment de Barcelona, els seus impactes i les seves fragilitats.

Dimarts 20 de setembre de 16 a 20h

TAULA 1: ELS MERCATS DE LA BARCELONA MEDIEVAL I MODERNA

La xarxa de mercats de l’entorn rural de Barcelona a l’Edat Mitjana, Maria Soler (UB)

Governar el proveïment alimentari de la Barcelona moderna, Mercè Renom (UB)

TAULA 2: PROCESSOS D’ESPECIALITZACIÓ I AMPLIACIÓ DE LA PETJADA ALIMENTÀRIA DE BARCELONA

Els espais agraris de Barcelona i del Pla a partir de la cartografia del segle XIX, Francesc Nadal (UB) i Meritxell Gisbert (UAB)

Blat, vi i altres productes: les vies d’especialització a l’entorn de Barcelona, Josep Colomé, Jordi Planas, Raimon Soler, Lluís Parcerisas (UB) i Enric Tello (UB)

Paisatge, produccions agràries i balanços energètics al Maresme: una part de la petjada alimentària de Barcelona, Lluís Parcerisas (UB) i Enric Tello (UB)

Dimecres 21 de setembre de 16 a 20h

L’estratègia alimentària de Barcelona, Ana Moragues Faus (UB), Àlvaro Porro (Ajuntament de Barcelona)

TAULA 3: DESPRÉS DE LA CRISI AGRÀRIA FINISECULAR, CAP A UNA AGRICULTURA INDUSTRIAL I UNS MERCATS EUROPEUS

Els canals del Baix Llobregat: especialització i nous mercats, Gemma Tribó (UB)

El Canal d’Urgell: impacte territorial i comercial, Josep Ma. Ramon Muñoz (UM)

Barcelona i el nou mercat mundial de l’oli d’oliva, Ramon Ramon Muñoz (UB)

TAULA 4: UN SISTEMA AGROALIMENTARI SOSTENIBLE PEL SEGLE XXI

La infraestructura verda metropolitana: cap a una nova transició agroecològica, Enric Tello (UB) i Joan Marull (equip LET-IERMB-UAB)

Present i futur dels espais agraris de les comarques barcelonines, Sònia Callau (Diputació de Barcelona)

CLAUSURA: L’APOSTA PELS MERCATS MUNICIPALS ALS ANYS 80 DELS PRIMERS AJUNTAMENTS DEMOCRÀTICS DE BARCELONA

Pau Verrié Ainaud (Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya). Amb la presentació de Abastecer Barcelona (traducció al castellà del llibre Alimentar Barcelona)

Més informació