Adéu a Joan Bayén, ‘Pinotxo’, el somriure de la Boqueria
Ahir, dimarts 11 d’abril, va morir als 88 anys Joan Bayén, ‘Juanito’, l'emblemàtic restaurador del Bar Pinotxo.
La història de Joan Bayén és la història de la Boqueria. Amb set anys va endinsar-se al negoci familiar, un modest restaurant regentat per la seva mare, la Catalina, que oferia els millors potatges del mercat. Els clients el van veure créixer al mercat al costat de la seva estimada mascota, un gos anomenat ‘Pinotxo’.
Vestit amb la seva emblemàtica armilla i corbata de llacet, donava la benvinguda als visitants del mercat darrere de la barra del Pinotxo amb el seu amable somriure. Els seus mítics tallats i xuixos, els cigrons amb botifarró, els fesols de Santa Pau, el capipota i tants altres plats per llepar-se els dits eren el senyal d’identitat del Pinotxo.
Tot un emblema i ambaixador de la ciutat de Barcelona, va combinar la restauració amb una altra passió: l’esport. Va córrer les primeres 18 maratons de Barcelona, i fins i tot va ser l’encarregat de portar la torxa Olímpica del 1992 des de Colón fins a la plaça Catalunya.
Jordi Mas, president de la Junta de Comerciants del Mercat de la Boqueria, ha volgut traslladar a la família i amics el condol de part de tots els comerciants del mercat, i li ha volgut agrair la seva ànima, esforç i tota una vida al darrere del taulell projectant la imatge de la ciutat al món. “De Pinotxo només n’hi ha un, i a nosaltres ens hauria agradat tenir-lo sempre”, ha afegit.
Homenatges
Demà dijous 13 d'abril, després del funeral a Sancho de Ávila, el cotxe fúnebre es desplaçarà fins a la Boqueria. A la porta del mercat, els comerciants i la ciutadania li podran retre el darrer comiat mentre sona la seva cançó preferida, ‘Barcelona’ de Freddie Mercury i Montserrat Caballé.
A més a més, des d'avui a les 14.45 h i fins divendres, l’Espai Boqueria es convertirà en una sala de record a Joan Bayén, l’ànima del mercat. Es col·locarà una gran fotografia i 88 roses blanques, tantes com anys tenia.
El dia 3 de maig es presentarà la figura de Joan Bayén al Museu de Cera de Barcelona, una obra que va ser encarregada fa sis mesos per l’Associació de Comerciants del mercat de la Boqueria a l’artista britànic Michael Wade. Bayén se sumarà així a la sala ‘Mestres de la Cuina’, al costat de les figures més representatives de la cuina catalana com Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Jordi Cruz o els germans Roca. És l’homenatge de la Boqueria a Bayén, una figura per fer perdurar el paper del Pinotxo com el millor ambaixador de la gastronomia de mercat i de Barcelona.
Finalment, també es presentarà “La Boqueria del Juanito”, un llibre que explica la història de Bayén a través d’un recorregut pausat, en fotogrames, del seu creixement personal, amalgamat amb el personatge i el seu entorn, que el defineix com a “la pura simpatia, amabilitat, felicitat i bondat”. Joan Bayén, l’ànima de la Boqueria, un mestre de l’ofici i ambaixador del mercat i de la ciutat.