Anima’t a elaborar un Tortell de Reis casolà: Tradició, dolçor i creativitat
El dia de Reis és un dels moments més màgics de les festes de Nadal. Mentre petits i grans esperen amb il·lusió els regals, a la taula no pot faltar el clàssic tortell de Reis, un dolç en forma de corona que, a més de ser deliciós, amaga dues sorpreses: la fava i la figureta. Fer el tortell a casa és una tradició que cada vegada guanya més adeptes, i no és d’estranyar, perquè el resultat sempre val la pena!
Avui us proposem tres receptes diferents perquè pugueu triar la que més s’adapti als vostres gustos i necessitats.
Tortell clàssic amb torró de crema cremada (@adaparellada)
Aquest tortell té un farcit molt especial que el fa diferent dels tradicionals. Necessitaràs 500 g de farina, 200 ml de llet, 100 g de sucre, 25 g de llevat fresc, un ou, la pell ratllada d’una taronja i 120 g de mantega freda. Comença barrejant la farina amb la llet, el sucre, el llevat esmicolat, la taronja i l’ou. Quan estigui ben integrat, afegeix la mantega tallada a daus i pastar durant uns 15 minuts fins que la massa no s’enganxi a les mans. Després de deixar-la reposar uns 15 minuts, estira-la, farceix-la amb torró de crema cremada i forma el tortell. Pinta’l amb ou batut i decora’l amb sucre mullat, pinyons i orellanes. Deixa’l reposar dues hores, enforna’l a 190 °C durant 10-15 minuts, i gaudeix d’un tortell amb un toc original i irresistible.
Tortell ràpid i fàcil amb aromes tradicionals (@croquetadexocolata)
Aquesta recepta és perfecta per als que busquen un tortell més lleuger i senzill de preparar. Necessitaràs 230 g de farina, una mica de sal, 80 ml de llet, la ratlladura d’una taronja, 10 ml d’aigua de flor de taronger, 10 g de llevat fresc, 20 g de sucre, 20 g de mel, un ou i 40 g de mantega. Barreja tots els ingredients excepte la mantega i, un cop tinguis una massa uniforme, afegeix la mantega a poc a poc mentre pastes. Després de deixar reposar la massa, dona-li forma de tortell i decora’l amb sucre mullat, avellanes o fruita confitada. Enforna’l a 190 °C durant 20 minuts i tindràs un tortell suau, amb una aroma delicada i perfecte per compartir.
Tortell sense gluten per a tothom (@viuresensegluten)
Si tens convidats amb intoleràncies, aquesta recepta és l’opció ideal. Primer prepara el preferment amb 170 ml de llet sense lactosa (o beguda vegetal), 25 g de llevat fresc, dues cullerades de sucre i 30 g de farina d’arròs. Deixa reposar la barreja durant 20 minuts. Per a la massa principal, barreja 190 g de farina d’arròs, 110 g de farina panificable sense gluten, 95 g de midó de tapioca o patata, 20 g de psyllium, tres ous, una cullerada de sal, 20 g de sucre, 30 ml d’aigua de flor de taronger, ratlladura de llimona i 85 g de mantega. Incorpora el preferment a la barreja i pastar fins a obtenir una massa homogènia. Forma els tortells, deixa’ls reposar almenys 40 minuts, pinta’ls amb ou i decora’ls amb fruita confitada o ametlles. Cou-los en dues fases: 25 minuts a 180 °C i després 30 minuts a 165 °C. El resultat és un tortell esponjós, perfecte per farcir o gaudir tal qual.
Aquest dia de Reis, no cal que compris el tortell fet. Ja saps que pots trobar tots els ingredients frescos i de qualitat als mercats de Barcelona, així que passa pel teu mercat de confiança i prepara’t per sorprendre la família amb el teu tortell casolà!