Bacallà amb albergínia i mel

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
- 600 grams de bacallà dessalat a daus
- Pell de bacallà
- 3 albergínies
- Oli d’oliva
- Sal
INGREDIENTS PER LA SALSA
- 1 litre de nata líquida
- Unes branques de romaní
- 100 ml de mel
El bacallà ha estat, tradicionalment, un aliment imprescindible durant la Quaresma. Set setmanes marcades per l’abstinència i la depuració del cos, en què el consum de carn estava restringit. Aquesta limitació va donar més protagonisme a altres aliments com les verdures, les hortalisses i, especialment, el peix.
Sabies que el bacallà és un dels peixos més típics d’aquest període? Gràcies a la seva conservació en salaó, es mantenia en perfectes condicions durant llargs períodes de temps. Això el convertia en una opció ideal per a aquells que vivien lluny de la costa, on obtenir peix fresc de qualitat era complicat. Aquesta combinació entre la seva llarga conservació i la prohibició de menjar carn va fer que el bacallà es convertís en un element imprescindible de la nostra cuina tradicional.
Per celebrar l’època quaresmal i recuperar una de les nostres tradicions, el Gremi de Bacallaners de Catalunya ens mostra una recepta deliciosa on el protagonista principal és el bacallà.
ELABORACIÓ
- Comencem fent la salsa. En un cassó posem la nata líquida, les branques de romaní i la mel i fem reduir fins a la meitat del volum de la nata. Ha de tenir textura de salsa cremosa.
- Estirem bé les pells de bacallà sobre un paper de forn. Cobrim amb un altre paper de forn, premem bé i les enfornem a 150 graus durant uns vint minuts. Quan surtin del forn, les deixem refredar perquè agafin més textura cruixent.
- Tallem les albergínies a daus i les coem al forn a 180 graus, amb un bon raig d’oli d’oliva i una mica de sal, durant uns 20 minuts. Ara posem els daus de bacallà a sobre, ruixem un cop més amb oli d’oliva i enfornem 5 minuts més.
- Servim el bacallà sobre l’albergínia. Cobrim amb la salsa de mel i acabem amb el cruixent de pell de bacallà.