Bacallà amb llagostins i pètals de tomàquet
Per a la salsa de llagostins:
• Caps dels llagostins
• 40 ml d’oli d’oliva
• 100 g de ceba
• 70 g de pastanaga
• 2 grans d’all
• 20 ml de brandi
• 35 g de tomàquet fregit
• 5 g de pebre dolç
• 12 g de farina
• Sal
• 4 porcions de 200 g de morro de bacallà dessalat
• 2 tomàquets madurs
• Sal, sucre i pebre blanc mòlt
• 20 ml d’oli d’oliva
• Oli d’oliva verge extra
Per començar, prepareu la salsa de llagostins. Saltegeu els caps dels llagostins, i a continuació agregueu-los els alls tallats per la meitat i la ceba tallada a daus. Ofegueu el conjunt, afegiu-hi el brandi i deixeu-lo reduir. Seguidament, afegiu-hi el pebre dolç i la farina. Deixeu-ho coure uns segons, poseu-hi el tomàquet fregit i deixeu evaporar els líquids. Mulleu amb mig litre d’aigua i deixeu-ho coure suaument uns 10 minuts. Després, coleu i poseu-ho una altra vegada al foc. Reduïu-ho fins que aconseguiu el sabor i la textura que vulgueu.
Escaldeu els tomàquets en aigua bullent, retireu en aigua freda, peleu, traieu les llavors, i talleu a sisens. Poseu en un recipient amb sal, sucre i pebre blanc mòlt, i deixeu-los reposar 10 minuts. Escorreu i col•loqueu els tomàquets en una safata de forn sobre un paper sulfuritzat i pintats amb oli. Deixeu-los 30 minuts a 90ºC, doneu-los la volta, pinteu-los d’oli i deixeu-los 15 minuts més al forn. Retireu i reserveu. Aconseguireu que el tomàquet tingui més fermesa i que augmenti el seu sabor.
En un recipient que pugui anar al forn, poseu-hi el bacallà amb la pell cap amunt, els llagostins pelats i sense intestí i la salsa de llagostins. Tapeu i feu-ho coure al forn uns minuts. Quan faltin 2 minuts perquè el bacallà estigui cuit, agregueu-hi els tomàquets i deixeu que el peix s’acabi de coure.
Retireu del forn, emplateu, coleu la salsa, rectifiqueu de sal i textura i salsegeu.
RECEPTA FACILITADA PEL GREMI DE MAJORISTES DEL MERCAT DEL PEIX DE MERCABARNA