Celebra el dia d’un aliment amb molta història, el formatge!
Com cada 27 de març celebrem el dia del formatge i aprofitant aquesta data farem un repàs als seus orígens i característiques.
El formatge és un aliment amb molts anys d'història i avui en dia continua sent protagonista en les nostres cuines. Els seus orígens es remunten tants anys enrere que és impossible saber amb exactitud quan va aparèixer. No obstant això, es coneix el període en què es van originar els primers formatges. Va ser en el Neolític, entre els anys 8000 aC i 3000 aC. És a dir, quan els nostres avantpassats van aprendre a domesticar les ovelles.
Un mural en una de les tombes de l'Antic Egipte, l'any 2300 aC, és la primera prova documental que mostra que en aquella època ja coneixien el formatge. Un producte que durant molts anys s'ha emmagatzemat per a les èpoques d'escassetat gràcies a les seves característiques nutricionals i especialment per la seva conservació.
Malgrat que els orígens dels formatges es remunten milers d'anys enrere, només fa poc més de 200 anys que existeixen les fàbriques de formatges. La primera va establir-se a Suïssa el 1815, però va ser als Estats Units on va guanyar més terreny la producció. Actualment, la producció s'ha estès arreu del món, encara que hi ha països com França, Itàlia o Alemanya, els quals són considerats dels millors i més especialitzats en l'aliment.
L'elaboració del formatge té com a principal component la llet crua, ja sigui de vaques, cabres, ovelles o altres mamífers. Els quatre passos que se segueixen en l'elaboració són la fermentació, el quallat, eliminació del sèrum i la maduració de la llet. El resultat dona un aliment ric en minerals, greixos i proteïnes. A més, també aporta diverses vitamines.
Al mercat de la Concepció trobareu La Melunaise, una formatgeria d'origen francès. La Lídia us mostrarà la gran varietat de formatges que té a la botiga, a més de donar-vos molta informació sobre el producte. Explica com el formatge a França és tan típic com aquí el pernil ibèric. De fet, parla sobre les més de 1200 varietats de formatges que disposen, en què el brie o el comté són algunes de les destacades. Tot i aquesta gran quantitat de tipologies, només són 365 les que es poden comprar de forma senzilla en botigues.
Abans de marxar, la Lídia us podrà recomanar algun plat en què el formatge es gaudeixi com a producte principal. Un exemple és la fondue, la qual consisteix en la mescla de tres formatges ratllats de muntanya cuinats amb vi blanc que després se suca amb pa, botifarra o patates. Els formatges poden ser de moltes varietats i això ofereix un gran ventall de possibilitats i gustos de fondue diferent.
La Melunaise fa set anys que va obrir al Mercat de la Concepció i tots els formatges que hi trobareu venen d'un poble francès i són una selecció feta per la mateixa Lídia.