Celebrem el Dia Mundial de l'Alvocat: un homenatge a un aliment saludable i versàtil
Ha arribat el Dia Mundial de l’Alvocat, una fruita amb unes propietats molt beneficioses per a la salut i alhora un ingredient magnífic a la cuina. Avui, ens endinsem per conèixer amb més profunditat la història, propietats i opcions culinàries d'aquest producte tan versàtil.
L'alvocat té una història fascinant que es remunta a milers d'anys enrere, a les regions de Mèxic i Centreamèrica, on les primeres varietats d'alvocat van aparèixer de forma natural en els boscos tropicals.
Era considerada una fruita sagrada pels indis de l'antic Mèxic, ja que creien que tenia propietats afrodisíaques. Amb l'arribada dels conqueridors espanyols a Amèrica, l'alvocat va ser descobert per l'Europa occidental i des d'aquell moment es va començar a popularitzar arreu del món.
Amb els anys s'ha comprovat que molts dels pensaments sobre les propietats úniques de l'alvocat anaven ben encaminats, ja que és una fruita amb unes característiques úniques que poden ser molt beneficioses per a la salut.
L'alvocat és ric en nutrients essencials. Dintre dels àcids saludables que el componen destaca l'àcid oleic que està associat a beneficis per a la salut cardiovascular, com la reducció del colesterol i la millora de la salut dels vasos sanguinis. També és ric en fibra, promou la salut digestiva i ajuda a regular el trànsit intestinal. A més, conté antioxidants com la vitamina C i E.
Més enllà de totes aquestes característiques, l'alvocat és una fruita amb moltes possibilitats en l'àmbit gastronòmic. Per conèixer-ne algunes visitem la Vicky a la parada Fruites i Verdures Les Corts del Mercat de Les Corts.
Abans de passar a la cuina hem de comprar l'alvocat, i la Vicky ens dona l'eina per triar els millors. Per fer-ho hem de retirar el peduncle, el punt que uneix la fruita amb la tija, i fixar-nos en el color. Si un cop retirat el peduncle es veu de color verd, significa que l'alvocat està al punt, però si el color és marronós, significa que ja està passat. En el cas que no es pugui retirar el peduncle és un senyal que la fruita encara està verda. Un cop ja hem triat els millors alvocats, cal conservar-los a la nevera perquè ens aguantin al màxim sense fer-se malbé.
L'alvocat es pot utilitzar en preparacions culinàries molt diferents, des de guacamole fins a amanides, passant per torrades i, fins i tot, postres saludables. Del gran ventall d’opcions dolces, una de les més exquisides és la mousse d’alvocat amb xocolata.
Per fer-la es necessiten els següents ingredients:
- 2 alvocats madurs
- 150 grams de xocolata negra fosa
- 3 cullerades de sucre
- 1/2 culleradeta d'extracte de vainilla
- 1/4 de tassa de llet
- Nata muntada i ametlles laminades per decorar
Elaboració:
- Tallar els alvocats per la meitat, treure l’os i treure la polpa amb una cullera. Col·locar la polpa en un bol i triturar amb una batedora fins a obtenir una textura suau.
- Afegir la xocolata fosa a la polpa d'alvocat i continuar batent fins a obtenir una barreja homogènia.
- Afegir el sucre, l'extracte de vainilla i la llet al bol. Batre fins que tots els ingredients estiguin ben combinats.
- Repartir la mescla en cassoletes individuals o en un recipient gran per a postres.
- Refrigerar durant almenys 2 hores, o fins que la mousse estigui ben ferma.
- Abans de servir, opcionalment, decorar amb nata muntada i ametlles laminades.
Un cop la tinguis llesta, podràs gaudir d’aquestes postres suaus i cremoses amb una combinació de sabors delicats. És perfecta per a qualsevol ocasió especial o simplement per gaudir d'una dolçor refrescant amb l'alvocat com a ingredient principal.
Visita els mercats de Barcelona, tria els millors alvocats i elabora receptes úniques i delicioses que t’aportaran beneficis per a la salut.