Coneix els guanyadors de La Tapa del Mercat de Cinzano!
Barcelona ha tornat a brindar per la bona vida amb la tercera edició de La Tapa del Mercat de Cinzano Bitter Soda, una ruta gastronòmica que va celebrar la tradició de l’aperitiu i el vermut, va promoure les tradicions locals i la cultura gastronòmica.
Aquest any, la clientela dels mercats Sant Antoni, Galvany, Sagrada Família i Llibertat ha pogut gaudir d’una tapa d’autor i una beguda a un preu especial, i ha redescobert els sabors i les històries que s’amaguen darrere de cada parada.
Com a colofó, Mercat de Mercats va posar el punt final a aquesta celebració gastronòmica, i vam poder conèixer de prop les tapes guanyadores. Et convidem a descobrir-les!
La parada d’en Rafel (Mercat del Clot)
En Roger Mitats ens va presentar la seva tapa guanyadora: cargols a la gurmanda.
Per preparar-los, és important triar-los i rentar-los bé: “No pot haver-hi ni un mort ni un buit! Un cop nets, una primera bullida de 5 minuts per enganyar-los i que surtin una mica de la closca, i es tornen a posar a l'aigua a foc potent durant mitja hora. Els hi posarem oli, sal i sucre que caramel·litzi perquè s’enganxi bé a la closca i una mica de pebre: és important tenir un punt alegre de picant.
Tot i que no es volia dedicar al mercat, en Roger és la quarta generació d’aquesta família de paradistes de fruita i verdura. Des de fa uns anys, van incorporar menjar preparat elaborat amb producte local (escalivada i calçots a la brasa, romesco, cargols…).

Bacallà Tarrés (Mercat de Llibertat)
En Rafael Vilarroig va apropar-nos a la seva ‘ensaladilla russa’, elaborada amb pastanaga, pèsols, mongeta tendra, carn de cranc, maionesa, olives picadetes i una tonyina de molt bona qualitat.
A Tarrés són bacallaners des de 1957, i a la seva parada estan especialitzats enaquest producte i les seves elaboracions: croquetes, bunyols, brandada, moixama, ous, fumats i especialitats.
En Rafel ens va parlar de la importància de posar un bon producte, garantia que la clientela està contenta, i de recordar la importància de promoure els barris, el comerç i els mercats, ja que al darrere de cada parada hi ha persones.

Peixos Enric i Olga (mercat de la Sagrada Família)
L’Enric i l’Oriol ens van presentar la seva tapa, formada per una marinera (bastonet de pa, ensaladilla russa i una anxova de l’escala) i uns ous durs farcits amb un còctel de gambes.
Pare i fill van felicitar els peixaters per la seva feina, i van animar el jovent a visitar els mercats i a cuinar més.
Il Raviolo (mercat de Galvany)
La Cristina Justo ens va delectar amb un vitello tonato amb salsa de tonyina. Es tracta d’una recepta típica del Piamonte, on es combina el peix i la carn.
Per preparar-la, necessitarem bullir un tall de rodó amb verdures i vi a foc lent. Per a la salsa, tonyina (200-300 g), tàperes (15 g), 2 o 3 anxoves, caldo de la cocció de la carn, una mica de maonesa o ou dur i oli. Un cop freda la carn, la tallem i l’emplatem amb la sala i decorem amb tàperes i una mica de julivert.
Ella i el seu marit - d’origen italià - van obrir la parada fa onze anys, i hi podreu trobar pasta seca, fresca, salses i condiments, plats típics de la gastronomia italiana formates i embotits… Sempre amb el toc de la mamma!

Fruiteria Giró (mercat de Sant Antoni)
La Mari Carmen Garcia i Marina Larregola ens van presentar una deliciosa torradeta amb formatge gorgonzola, figa d’Alguaire - coll de dama, molt dolça i molt vermella -, mango - de Màlaga, molt cremós, dolç i amb tocs florals- coronat amb un brot de kale (amargant) i una mica de ruca (picantona).
La Marina és la cinquena generació de la família Giró, que des de l’any 1886 obre cada dia la seva parada al mercat de Sant Antoni, i des de l’escenari va animar el jovent a anar a comprar als mercats de la ciutat.

Cansaladeria María José (mercat de Sarrià)
Tot i que no ens va poder acompanyar a la fira, la Mari també va ser guanyadora amb la seva tapa: una espardenya de pernil salat i formatge.
