Del mercat a la teva cuina: receptes protagonitzades per la pastanaga

La pastanaga, un ingredient humil, però molt complet, s'ha guanyat un lloc especial a les nostres cuines. Dolça, nutritiva, fàcil d’incorporar en una infinitat de plats, i amb un toc de color i frescor únics.
La pastanaga és coneguda principalment pel seu alt contingut en betacarotè, un precursor de la vitamina A, essencial per a la salut ocular i el sistema immunitari. A més, és rica en fibra, la qual cosa ajuda a mantenir una bona digestió i a sentir-se saciat durant més temps.
Per treure el màxim profit de les pastanagues, és important saber com emmagatzemar-les i preparar-les correctament: es mantenen fresques durant més temps si es guarden en el calaix de les verdures de la nevera, sense les fulles, que poden accelerar el seu deteriorament. Si les peles abans de cuinar-les, assegura't de fer-ho lleugerament per no perdre nutrients importants que es troben just sota la pell.
Quan es tracta de cuinar, les pastanagues poden ser rostides, bullides, al vapor o fins i tot menjades crues. El rostit intensifica la seva dolçor, mentre que el vapor manté la seva textura cruixent.
La seva versatilitat la fa perfecta a la cuina per elaborar plats dolços i salats, des de pastissos fins a sopes i amanides, un imprescindible a qualsevol rebost. Per això, et proposem receptes protagonitzades per aquest ingredient tan especial. T’animes a preparar-les?
Carrot cake
Sens dubte, una de les receptes més populars amb aquest ingredient és el pastís de pastanaga, una delícia que combina la dolçor natural de la pastanaga amb espècies com la canyella i el gingebre.
Aquesta recepta de la Paula’s Apron és una opció perfecta per a unes postres o esmorzar especial. Per preparar-la, pel pa de pessic necessitaràs sucre morè, ous, oli, vainilla, farina, llevat, bicarbonat, canyella, sal, pastanaga i nous; i per a la cobertura, mantega, sucre glas i formatge crema.
Per preparar-la, preescalfa el forn a 160 °C i engreixa el motlle. A un bol, amb una vareta de mà bat el sucre amb els ous, l’oli i la vainilla fins a obtenir una barreja homogènia. A un altre bol, barreja la farina amb el llevat químic, el bicarbonat, la canyella i la sal. Tamisa la barreja a sobre del bol amb els ingredients humits i barreja fins que no quedi farina. A continuació, afegeix la pastanaga ratllada i les nous trossejades amb una espàtula o una cullera de fusta, barrejant novament perquè ambdós ingredients quedin homogèniament integrats i repartits.
Col·loca la massa al motlle i porta al forn durant 60 minuts al nivell mitjà. Retira del forn quan posis un escuradents i surti net. Deixa refredar durant 10 minuts dins del motlle, treu-lo, i deixa’l refredar a l’inrevés a sobre d’una reixa.
Prepara la cobertura. Amb unes varetes elèctriques o un robot de cuina bat la mantega fins que es torni més pàl·lida i hagi agafat volum. Afegeix el sucre glacé, remou una mica i bat fins a que estigui integrat. Afegeix el formatge crema i bat de nou fins aconseguir una textura de pasta de dents densa.
Cobreix el pa de pessic amb la buttercream de formatge crema per la superfície i els laterals, i reparteix un bon grapat de nous per la superfície. Bon profit!
Cremes
Amb només uns quants ingredients, pots crear un plat reconfortant i nutritiu. Per això et proposem una crema de pastanaga antiinflamatòria de la mà de Santi Foods. Per preparar-la, necessitaràs pastanagues, ceba, porro, aigua, pebre, gingebre, curri o cúrcuma i sal.
És molt fàcil! En primer lloc, pela i talla els ingredients i daura’ls a l’olla amb una mica de sal i pebre. Un cop daurat, afegeix aigua (fins a cobrir) i porta la barreja a ebullició. Quan la verdura estigui tova, ja es pot batre amb una batedora de mà o un got batedor fins que quedi la textura que més ens agradi. Afegeix el curri o la cúrcuma i el ginenbre i a gaudir!
Opcions salades
La Vikika Costa ens recomana pastanagues rostides amb salsa de iogurt i formatge: una recepta fàcil, boníssima i saludable! Per preparar-la, necessitem pastanagues, sal i pebre, oli d’oliva, alfàbrega fresca, festucs, formatge fresc batut o iogurt grec natural, llimona i formatge parmesà.
Per començar, pelem i partim les pastanagues en bastons, les col·loquem a una safata del forn i afegim sal, pebre, alfàbrega i l’oli d’oliva i ho portem mitja hora al forn.
Mentrestant, a un bol preparem una barreja amb el iogurt o el formatge fresc batut, oli d’oliva, sal i pebre i un rajolinet de llimona.
A un plat, preparem una base amb la salsa, incorporem a sobre les pastanagues i coronem amb una mica d’oli d’oliva i festucs. Bon profit!