Descobreix la ‘MAR-bacoa’, la barbacoa de salmó i bacallà noruec més saborosa i saludable
Sembla que el bon temps ja ha arribat per a quedar-se i, amb ell, es multipliquen els plans a l’aire lliure amb amics i familiars, sobretot al voltant d’una taula. Per això, de la mà del Consell de Productes del Mar de Noruega a Espanya, us volem apropar a un nou concepte que ben segur us encantarà: la ‘MAR-bacoa’, una barbacoa saludable i deliciosa a base de salmó i el bacallà noruec.
El mercat de la Boqueria ha acollit la inauguració de la temporada d’aquestes barbacoes tan originals amb dues convidades d’excepció: la xef Ada Parellada i la farmacèutica i nutricionista Amelia Platón (Amelicious). La jornada ha començat a l’Espai Boqueria, on reprensentants de la Federació de Mercats Municipals de Barcelona (FEMM) i de l’Institut Municipal han recordat als assistents que “Barcelona té la peixateria més gran d’Europa” i que els 39 mercats alimentaris de la ciutat sumen més de 200 peixateries. Tot seguit, el director del Consell, Tore Holvik, ha explicat que "Noruega té les pitjors condicions climàtiques per a l'home, però les millors del món per al peix".
I així ho ha posat de manifest l’Ada Parellada, que ha posat en valor les propietats d’aquests peixos, i ha recordat que no hem de tenir por de consumir-los crus, ja que tenen una garantia de seguretat alimentària absoluta. A més, recomana cuinar-los quasi sense oli i que quedin poc fets per sota i crus per dalt. Com a ferma defensora de l’aprofitament alimentari, ha recordat que del bacallà “ho podem aprofitar tot!”, com la ventresca, el llom, la cua, la tripa, les cocotxes…
I ha arribat el torn de l’Amèlia Platón, farmacèutica, nutricionista i ex concursant del programa de televisió Masterchef. Ella s’ha encarregat d’apropar-nos a les propietats i beneficis del salmó i del bacallà noruecs, que ajuden a cuidar el sistema cardiovascular, osteomuscular i cerebral. Contenen una gran quantitat d’omega-3, àcids grassos que desenvolupen funcions essencials per al desenvolupament del nostre organisme: són agents antiinflamatoris, milloren la pressió arterial, redueixen el colesterol, reforcen el sistema immunitari… A més a més, tenen una elevada quantitat de proteïna - cada 100 g de peix, uns 30-40 g de proteïna-, que és indispensable per a la creació de músculs i per a la recuperació dels teixits. Finalment, ha destacat els alts nivells de vitamines A, D i B; minerals com el seleni, el fòsfor o el magnesi, i les seves propietats per prevenir l’oxidació de les cèl·lules.
I de la teoria… a la pràctica! La plaça de la Gardunya, situada a la part posterior del mercat, ha acollit una espectacular ‘MAR-bacoa’ capitanejada per l’Ada Parellada, qui ha sabut treure-li tot el partit a aquests deliciosos peixos provinents de les cristal·lines aigües del Mar de Noruega.
I tu, t’animes a sorprendre els teus amb una original i creativa ‘MAR-bacoa’? Aquí et deixem algunes idees que us faran llepar els dits, com el salmó amb pastanaga lacada i crema de pebrots vermells, una fajita de salmó noruec amb carabassó i formatge feta, un pinxo de salmó noruec amb espàrrecs i salsa d’herbes, salmó amb crema d’alls rostits, romescada de bacallà i oli de julivert o bacallà amb un sofregit de ceba, all, tomàquet i llorer. Bon profit!