Descobreix la tradició culinària xinesa amb els jiaozi
Massa de jiaozi:
- 300 g de farina de blat
- 150 ml d'aigua
- Una mica de sal
Farcit de carn i gambes:
- 150 g de carn de porc picada
- 100 g de bolets shiitake picats
- 50 g de gambes pelades i picades
- 1 tassa de cibulet xinès picat
- 1 cullerada de vi d'arròs
- Sal i pebre blanc al gust
- 2 cullerades generoses de salsa de soja
- 1/2 culleradeta de salsa de soja fosca
- 1 culleradeta d'oli vegetal
- 1/2 culleradeta d'oli de sèsam
- 5 g d'anís estrellat i de pebre de sichuan
El Mercat de la Boqueria va acollir un taller de cuina dedicat a la preparació dels jiaozi (dumplings xinesos) en commemoració de l'any nou xinès, en col·laboració amb la Fundació Institut Confuci de Barcelona.
Durant el taller, els participants van tenir l'oportunitat de conèixer les tècniques de preparació i cocció dels jiaozi, així com de descobrir les tradicions culinàries associades a l'any nou xinès de la mà de l'expert culinari Wenbin Peng.
A continuació compartim la recepta dels jiaozi, ideada per proporcionar entre 30 i 40 porcions.
Elaboració:
- Preparació de la massa dels jiaozi: en un bol gran, barrejar la farina de blat d'ús comú amb una mica de sal. Afegir gradualment l'aigua i pastar fins a obtenir una massa suau i ferma. Deixar reposar la massa durant uns 30 minuts mentre es prepara el farcit.
- Preparació del farcit: en un bol, combinar la carn de porc picada, els bolets i les gambes. Afegir el vi d'arròs, la sal, el pebre, la salsa de soja, l'oli vegetal i l'oli de sèsam. Barrejar bé fins que tots els ingredients estiguin incorporats. Afegir-hi el cibulet xinès picat finament.
- Muntatge dels jiaozi: dividir la massa reposada en petites porcions. Estirar cada porció amb un corró fins a obtenir un cercle prim sobre una superfície empolvorada amb farina. Col·locar una petita porció del farcit al centre de cada cercle. Doblar la pasta per la meitat i segellar-la. Tancar la vora de la mateixa des de les dues puntes cap al centre.
- Cocció dels jiaozi: porteu una olla amb aigua a bullir i afegiu-hi la sal quan l’aigua bulli. Amb compte, col·locar els jiaozi a l'aigua i remenar suaument per evitar que s'enganxin. Tapar l'olla i cuinar els jiaozi durant uns 5-6 minuts, o fins que flotin a la superfície i la massa estigui cuita. Es pot afegir una mica d'aigua freda quan arriba al punt d'ebullició.
- Servir: retirar els jiaozi cuits amb una escumadora i col·locar-los en un plat per servir. Acompanyar els jiaozi amb una selecció de salsa com una barreja de vinagre i salsa de soja, o oli de xili i all, per donar-hi més gust.
Per preparar aquesta recepta es recomana disposar dels següents materials: 1 rodet de fusta, 1 bol gran per a barrejar, 1 taula de tallar, 1 ganivet gran, 1 bol petit per a salsa, entre 3 i 4 parells de pals xinesos, culleres i culleretes i 2 plats plans i 1 plat fondo. També és imprescindible tenir a mà paper film transparent, paper de cuina, 1 cassola gran, 1 o 2 paelles i 1 vaporera.
Si voleu descobrir més secrets de la cuina xinesa, des de l’Institut Confuci han organitzat un curs de cuina d'hivern per a llepar-se els dits!

