Dia Mundial de la Carxofa, una hortalissa molt saludable!
El 16 de març se celebra el dia mundial de la carxofa, una hortalissa amb moltes propietats beneficioses per al nostre organisme. És un vegetal de temporada, i la seva època de collita va de novembre a març, sent així coneguda com “la flor de l’hivern”, tot i que segons la zona es pot estendre el seu consum fins al maig, ben entrada la primavera.
La carxofa es cultiva a tota la conca Mediterrània, i és un aliment molt ric en nutrients i vitamines. Es pot consumir de diverses formes: rostida, a la planxa, cuita, en guisats, al vapor… I, fins i tot, per preparar infusions naturals!
Entre les seves propietats, conté una gran quantitat de minerals, vitamines B i C, és un excel·lent antiinflamatori i antioxidant. Se sol utilitzar també per a tractar de problemes digestius. A més, té un alt contingut en fibra, que contribueix a la regulació del trànsit intestinal, i les seves fibres vegetals ajuden a augmentar la sensació de sacietat. És un aliment diürètic que contribueix a eliminar la retenció de líquids i toxines, i ajuda a controlar els nivells de colesterol.
Al Mercat de Sant Martí hi trobem Fruites i Verdures Mercè, una parada familiar que ja fa 25 anys que és al mercat. La Mercè ens explica que com més fred fa, més bones són les carxofes. N’hi ha de diverses varietats, concretament de Múrcia, de Benicarló, de Tudela i del Prat. A la seva parada, en podreu trobar del Prat, ja que per ella són les que tenen més qualitat.
La Mercè ens ha compartit una recepta que és per llepar-se’n els dits!
Primerament, es talla el tronc de la carxofa i es posa a bullir. Depenent de la grossor de les carxofes, el temps variarà, però aproximadament uns 15/20 minuts.
Una vegada està bullida, s’ha d’obrir i, en una paella, aixafar-la amb unes gotes d’oli i herbes. D’aquesta manera queda una mica torradeta. Després, se li pot afegir un parell d’ous i tenim una truita de carxofes deliciosa! I si busques més sabor, se li pot afegir una mica de foie-gras per sobre.
A més, també ens ha compartit alguns consells per conservar les carxofes:
- Per guardar-les (dins o fora de la nevera), han d’estar cap per vall, ja que es conserven millor i duren més. Molts cops la carxofa conté aigua a l’interior i,, d’aquesta manera, surt. Si no, queda negra per dins i es fa malbé.
- Per saber si una carxofa és bona, s’ha de tallar el tronc i, si està negre, significa que està dolenta per dins. Si és de color verd o groc, està perfecte per menjar.
- Si l’obres i està morada per dins, fa massa dies que és a la planta, el que indica que ja és vella.
- Quan obrim una carxofa, s’oxida molt de pressa. Perquè això no passi, s’ha de posar amb aigua i llimona, o amb julivert.
A més, ens explica que el tronc també es pot menjar, simplement s’ha de pelar i cuinar-lo, i així, tot s’aprofita!
Així que, avui, és dia de menjar carxofes, i als mercats de Barcelona en trobaràs un munt!