Dia Mundial de les Ametlles
Sabies que el Dia Mundial de les Ametlles es commemora el 16 de febrer? Aquesta celebració busca destacar les qualitats nutricionals i els beneficis per a la salut d'aquesta popular fruita seca. L'objectiu és conscienciar-nos sobre les propietats saludables de les ametlles i promoure la seva inclusió en una dieta equilibrada.
Les ametlles són una gran font de nutrients, plenes d'àcids grassos saludables, proteïnes i vitamines essencials del grup B, com la B2 (riboflavina) i la B3 (niacina), que són crucials per al metabolisme energètic i la salut de la pell. La Maite de l'Especier, amb parada al Mercat de la Boqueria, ens recalca la importància de tenir i consumir ametlles diàriament. "Les ametlles són un producte natural que ens proporciona una quantitat de calci superior a la llet", afirma.
A l'Especier ofereixen una àmplia gamma d'opcions: "disposem d’ametlla llargueta, amb pell, disponible tant crua com torrada, i la marcona, de primera qualitat, que la podem trobar crua o bé salada", entre moltes altres varietats que us convidem a provar de primera mà.
Però, com podem gaudir d'aquest producte? La Maite té la resposta: “Tot i que les ametlles sovint es prenen com a aperitiu o es mengen directament, hi ha moltes altres formes de consumir-les. Es poden menjar en amanides, com a ingredient en postres o bé utilitzar com a element culinari”.
Tal com ens menciona en Juan d’Only Granel, amb parada el Mercat de Sant Gervasi: “Les ametlles es poden fer servir per afegir segons en quins plats, per preparar sofregits o bé fer fricandó per una picada. A més a més, també és d’ús freqüent per fer rebosteria”. Les possibilitats d'aquest producte són veritablement variades!
Però si busqueu una proposta innovadora, una recepta amb ametlles que captivarà els vostres sentits és la "síndria amb ametlles glacejades". Aquest refrescant plat combina la dolçor de la síndria amb la cruixent textura de les ametlles glacejades, creant una experiència única de sabors i textures. Per preparar-lo, només cal tallar la síndria a trossets i afegir-hi una generosa capa d'ametlles glacejades pel damunt, abans de servir-lo.
Cal destacar que la venda de les ametlles se sol fer a granel i, tot i que és un producte que trobareu tot l’any als mercats de Barcelona, la seva venda destaca especialment durant l'hivern. “Època en què molta gent les utilitza, sobretot per preparar els tradicionals panellets", ens comenta en Juan.
Per a acabar, us recomanem que us reserveu el 16 de febrer com una data especial i visiteu els mercats de Barcelona per descobrir la riquesa de les ametlles. Aprofiteu per explorar i gaudir d'aquest nutritiu fruita seca d'una manera nova i creativa a la vostra cuina!