Dia Mundial dels Llegums: sostenibilitat, salut i sabor

Els llegums, fruits madurs de la família de les fabàcies (Fabaceae), són un dels aliments més complets i versàtils de la cuina: ja sigui com a guarnició, com a plat principal, en amanides, en plats de cullera, formant part d’unes postres, com a aperitiu…
Sabíeu que existeix una gran varietat de cada tipus de llegum cultivada al territori català? La producció de llegums està molt vinculada a la zona concreta on es conrea,i a gairebé a totes les comarques catalanes tenim cultius de llegum. Tenim el famós fesol de Santa Pau, cultivat a la zona volcànica de la Garrotxa, el pèsol negre del Berguedà, el cigró d’Oristà o el pèsol garrofal de Llavaneres, entre d’altres varietats d’aquests productes de proximitat.
Llegums: eficiència i sostenibilitat
L'any 2023, la FAO, l'Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació, va celebrar el 10 de febrer el Dia Mundial del Llegum amb el lema "Llegums per a un futur sostenible" per conscienciar la població dels beneficis mediambientals que aporta el conreu i consum d’aquest aliment. Cultivar llegums requereix molt poca aigua. De fet, a l’edició del 2025 del llibret ‘Llegums’, elaborat per les nutricionistes i dietistes del Consorci d’Atenció Primària de Salut Barcelona Esquerra (CAPSBE), ens expliquen els litres d’aigua necessaris per produir llegums en comparació amb altres fonts de proteïna:
- Per a 1 kg de llegums són necessaris 1250 litres d’aigua.
- Per a 1 kg de pollastre són necessaris 4325 litres d’aigua.
- Per a 1 kg de xai són necessaris 5520 litres d’aigua.
- Per a 1 kg de vedella són necessaris 13.000 litres d’aigua.
Les dades demostren que són un producte sostenible i beneficiós pel medi ambient, però, són també una bona font de proteïna? Els cigrons, la soja i algunes mongetes són proteïnes completes i, a més a més, al ser proteïnes d’origen vegetal, tenen menys greixos saturats que les d’origen animal. Destaquen pels seus nutrients beneficiosos, ja que contenen fibra, vitamines, minerals, antioxidants, proteïnes i hidrats de carboni.
El consum habitual de llegums redueix el colesterol i promou la salut cardiovascular. A més, el seu elevat contingut en fibra ajuda a disminuir el restrenyiment, millorant el trànsit intestinal.
Els llegums a la cuina
Les receptes que utilitzen llegums no són una novetat, sinó que abasten des dels plats més tradicionals de la cuina i tradició catalana, com la botifarra amb mongetes, fins a les noves receptes de la cuina moderna, com les hamburgueses de llenties i la pasta de cigrons, per exemple.
Per tots els seus beneficis i possibilitats culinàries, avui et proposem una recepta boníssima i de fàcil elaboració recomanada per dietistes i nutricionistes del CAPSBE!
Crema de llentia vermella
Ingredients (per a 4 persones):
- 400 g de llentia vermella
- Brou de verdures
- 2 cebes
- 4 pastanagues
- 2 grans d’all
- 1 fulla de llorer
- Espècies al gust: comí, pebre negre i cúrcuma
- Sal al gust
- Llavors de xia
- Llavors de carabassa
- Oli d’oliva verge extra (OOVE)
Elaboració:
- Rentar i tallar la ceba, la pastanaga i l’all.
- Saltar la ceba amb OOVE. Quan estigui translúcida, afegir la pastanaga, l’all i les espècies.
- Incorporar-hi les llenties i cobrir-ho amb el brou de verdures.
- Coure les llenties durant uns 30 minuts aproximadament.
- Quan estiguin cuites, triturar-ho fins a obtenir una crema homogènia.
- Servir en un bol i afegir-hi les llavors de xia i de carabassa, així com un rajolí d’OOVE.