Dia mundial dels Nachos
És molt probable que el primer que ens vingui al cap quan pensem en menjar mexicà sigui un plat elaborat sobre una base de peces triangulars de coca de blat de moro guarnides amb formatge fos i guacamole i amb un nom d’allò més característic: els nachos!
Però malgrat ser una delícia mundialment coneguda, pocs són els que coneixen la història del seu origen, o almenys la que explica la gent…
Els nachos tenen el seu inici en la dècada dels 40 en un petit poble de Mèxic, molt proper a la frontera amb Texas, conegut com a Piedras Negras. Un grup de dones americanes va entrar en un hotel de la zona fora-d'hores on treballava Ignacio Amaya, el maître. Les noies buscaven un lloc on menjar i beure després de visitar als seus marits a la base militar d’Eagle Pass, però no hi havia personal a la cuina. Davant d’aquesta situació, Ignacio, lluny de deixar-les marxar, va optar per preparar un plat improvisat amb allò que trobés a la cuina.
Va agafar moltes peces de coca de blat de moro i les va cobrir amb formatge colby i amb jalapenys i les va posar al forn. Les comensals van quedar fascinades amb el que els havia preparat i tot bromejant el van batejar com “l’especial del Nacho”, sobrenom amb el qual coneixien a l’autor del plat.
La idea es va anar escampant ràpidament i va començar a tenir cada cop més presència a les cartes dels restaurants de la zona. També s’hi van anar afegint ingredients a sobre per acompanyar la recepta original fins que a la dècada dels 70 un empresari estatunidenc, Frank Liberto, els va portar al gran públic.
La seva fàcil preparació i el seu gust excel·lent han fet que triomfi arreu del món convertint-se en un emblema del conegut menjar TEX-MEX. Si tu també el vols preparar aquests són els ingredients bàsics que necessites:
- Coca de blat de moro tallada en triangle
- Formatge
- “Jocoque” (crema tradicional mexicana)
- Jalapenys
Als quals també pots afegir:
- Blat
- Maionesa
- Crema de guacamole
- Xili
- Carn mòlta
- Fesols
El millor de tot és que aquesta llista d’ingredients els pots trobar als mercats de Barcelona. Ara que coneixes la seva història no t’entren ganes de menjar-ne?
