Dolç (halva) de pastanaga i mel
- 500 g de pastanagues pelades i ratllades
- 800 ml de llet sencera
- 3 cardamoms (oberts i aixafats fins a fer pols)
- 1 fulla de llorer
- 50 g de ghee o mantega clarificada (pots fer-la a casa)
- 3 cullerades de mel de qualitat (de castanyer, per exemple)
- Festucs i formatge cremós tipus mascarpone (per decorar)
Prefereixes el dolç al salat? Si ets un apassionat dels plaers dolços, estàs de sort! La recepta que us oferim és una veritable explosió de sabors. I és que la història del "halva" té una llarga història: s'estén des de les antigues civilitzacions de l'Orient Mitjà fins als nostres dies.
Originalment, aquest plat era considerat un menjar dels déus, una ofrena celestial amb una elaboració meticulosa que simbolitzava riquesa i abundància. Avui dia, el “halva” continua sent un símbol de celebració i hospitalitat en moltes cultures, en què sovint se serveix com a postres en festes, reunions familiars i ocasions especials.
Aquesta recepta compta amb una àmplia gamma de beneficis. Les pastanagues, carregades de betacarotè, ofereixen una font rica de vitamines A, K i C. D'altra banda, la mel, a més d'afegir dolçor, proporciona enzims beneficiosos i nutrients com el potassi, el calci i el magnesi. A més, també aporta petites quantitats de vitamina B6, B2 i B1.
Elaboració
- Escalfeu la llet en una olla. Quan arrenqui a bullir, incorporeu-hi la pastanaga, el llorer i la pols dels cardamoms.
- Un cop torni a bullir, reduïu el foc i deixeu-ho coure a foc suau, remenant ocasionalment per evitar que la llet s'enganxi al fons de l'olla.
- Després de dues hores o quan la llet s'hagi evaporat completament, afegiu-hi la mantega i la mel. Continueu remenant constantment durant uns 10-12 minuts més.
- Serveixi-la calenta en un bol amb una cullerada de mascarpone i els festucs triturats per sobre. També es pot degustar freda.
Als mercats, podreu trobar una gran varietat de mels, des de la mel de romaní, farigola, eucaliptus, taronger, acàcia, til·ler, fins a la famosa "mil flors", elaborada a partir de diverses flors. I com a recomanació per mantenir la mel líquida hi ha qui diu que cal posar, dins del pot, una pastanaga.
La recepta està extreta del llibre "Temps de Mercats Volum III", podeu obtenir-ne més receptes aquí.