El codony; la fruita que ens enamora a la tardor
Trepitgem la tardor i amb ella nous productes de temporada. Us parlem del codony, una fruita aromàtica que malgrat es veu dura i àcida quan està crua, permet moltes possibilitats per aprofitar-ne els seus beneficis. En l’antiga Grècia es creia que aquesta fruita augmentava el desig i es consagrava a la deessa de l’amor, Afrodita.
Tot i que el que més coneguem és el codonyat, la fruita és molt escassa en sucres i destaca el seu contingut en potassi, que és molt interessant per la transmissió i generació d’impulsos nerviosos i a més, equilibra l’aigua del cos i ens evita les rampes.
El codony també conté calci i magnesi i sobretot fibra i és un remei natural pels trastorns gàstrics, ja que ajuda les mucoses i també a regular el nostre trànsit intestinal.
Els mercats s’omplen d’aquesta fruita a partir del setembre i s’ha d’estar atent, perquè només dura uns mesos. Al desembre ja comença a anar de baixa. Tot i així, es pot cuinar i emmagatzemar per anar-lo consumint. El més important és evitar l’excés de sucre que té el codonyat i que alhora, és la forma més estesa com el trobarem cuinat.
Quan estiguis a la fruiteria has de mirar que tinguin la pell de color groc, sense cops. Si estan massa verds, no són madurs i si tenen massa taques a la pell voldrà dir que ho són massa. Però si tens la intenció de cuinar-los ràpidament, no és impediment perquè els compris. Els codonys aguanten fins a 3 mesos després de ser collits.
Per coure’ls s’ha de tenir paciència, però també els pots fer al forn on no caldrà afegir tant de sucre. També es poden fer amb un rajolí d’oli d’oliva verge extra i moscatell.
Quan aneu al mercat, pregunteu per altres receptes ja que de ben segur que els i les paradistes us podran dir més maneres de preparar-lo sense passar-vos amb els sucres. Fins i tot es pot fer all i oli, tal com fan al Pirineu. Mireu la recepta del bloc Cuina Cinc. O postres dolços com els que proposa la Gemma Coflent a Cuina.cat.