El gaspatxo: una de les estrelles de l’estiu
Amb la calor, el cos demana plats fresquets i lleugers, d’aquells que entren sols i no pesen gens. Abans d’atipar-nos com cal, val la pena gaudir d’elaboracions que refresquen i alimenten alhora. I si hi ha un rei d’aquests plats, és el gaspatxo!
Avui és el seu dia internacional, i no pensem deixar-lo passar per alt. Per això et portem tres receptes ben fàcils, cadascuna amb un toc diferent, perquè puguis preparar-te un bon got de gaspatxo casolà sense complicacions i quedar com un autèntic xef… o gairebé!
Abans, però, cal explicar que el gaspatxo que coneixem avui dia és originari d’Andalusia. Va néixer sobre el segle XVI, quan els pagesos aprofitaven el pa sec de dies anteriors mullant-lo amb aigua i afegint tomàquets espremuts i una barreja d’all, oli i pebre. Amb el temps, la recepta ha anat evolucionant i s’hi han afegit hortalisses com els pebrots (verd i vermell), la ceba o el cogombre. Tot i això, el gaspatxo és un plat molt adaptable i versàtil, ja que permet variar alguns ingredients i afegir o eliminar condiments segons els nostres gustos.

Gaspatxo de maduixes
Si voleu donar-li al vostre gaspatxo un toc afruitat, heu de tastar aquest gaspatxo de maduixes de @martamchef6. L’elaboració és molt senzilla, ja que només heu de triturar tots els ingredients en una batedora. Per a preparar-lo, necessitareu:
- 500 g de maduixes netes i sense la corona
- 4 tomàquets de pera
- ¼ de pebre verd
- Mig cogombre
- 100 ml d’oli d'oliva verge extra
- 2 cullerades soperes de vinagre de poma
- 200 ml d’aigua freda
- Sal al gust
Si us agrada amb un gust més potent, també podeu afegir un gra d’all i ¼ de ceba vermella.
Gaspatxo de síndria
Seguim amb versions afruitades del gaspatxo! @Gastro_life_ ens porta un gaspatxo de síndria amb el que segur que us llepareu els dits! Què necessitareu per fer-lo?
- 500 g de tomàquets de pera
- Mig cogombre
- 500 g de síndria
- Un raig d’oli d’oliva verge extra
- Un raig de vinagre (al gust)
- Sal
Pel que fa a l’elaboració, talleu els tomàquets, la síndria i el cogombre (per facilitar que es triturin bé) i aboqueu-los a la batedora. Mentre es triturin, afegiu l’oli, el vinagre i la sal. Per últim, podeu colar la barreja per evitar trobar-vos amb restes o llavors.
Gaspatxo tradicional
Tot i això, si sou dels que preferiu les opcions més clàssiques, també us portem una recepta de gaspatxo tradicional, de la mà de @danieleando. Quins ingredients us caldran?
- 1 kg de tomàquets de pera
- 1 cogombre gran
- 1 pebrot verd italià
- 1 gra i ½ d’all
- 50 g de pa
- 250 ml d’aigua
- 50 ml d’oli d’oliva verge extra
- 30 ml de vinagre
- Sal i pebre al gust
Per preparar-lo, com amb les altres receptes, només heu d’afegir els ingredients a la batedora i triturar-los fins que us quedi la textura adequada. Després, si voleu que us quedi més fi, podeu passar-lo pel colador.

Sigui quina sigui la recepta que escolliu per preparar-lo, no es pot negar que el gaspatxo és un dels reis de l’estiu. Aprofiteu els ingredients frescos dels mercats de Barcelona per gaudir a casa d’un plat fresc i ple de sabor!
