Els bolets de temporada, una joia gastronòmica!
Catalunya gaudeix d'una coneguda tradició boletaire. En arribar la tardor i les pluges, un gran nombre de persones es desplacen als boscos amb l’objectiu d’omplir de bolets els cistells i gaudir d’una bona estona.
Hi ha una gran varietat de bolets que creixen als boscos de Catalunya, tant de comestibles com de tòxics. Alguns dels més freqüents són el rovelló, el camagroc, la llenega negra, el pinetell, el fredolic, la trompeta de la mort, el rossinyol, el cep…
Si us agrada anar a buscar bolets, primerament cal agafar únicament els que es coneguin al 100%. En recollir-los, cal tallar-los arran de terra i dipositar-los en una cistella de vímet perquè les espores vagin caient a terra. Però no patiu, si no us agrada anar a la muntanya, durant aquesta època als Mercats de Barcelona trobareu un munt de bolets de totes les classes. Et proposem que, quan vagis al mercat, n’agafis un grapat i els oloris, notaràs la sensació de muntanya, de terra mullada, de molsa… una aroma única!
S’ha de dir, però, que la sequera dels últims mesos està passant factura a la temporada de bolets d’enguany a Catalunya. Hem parlat amb alguns dels comerços del Mercat de Sant Antoni, i ens expliquen que són pocs els bolets que s’estan trobant pels nostres boscos.
A Fruites i Verdures Parra, la Juani té rovellons, camagrocs, alguna llenega, ceps i trompetes de la mort. Per gaudir d’un bon dinar, ens recomana uns camagrocs amb alls tendres i cigrons. Simplement, heu d’agafar una paella, posar els alls tendres juntament amb els camagrocs, i quan ha tret el suquet, afegir uns cigrons cuits, i llest! Un plat senzill, ràpid i deliciós.
A la parada Fruita i Verdura Giró també tenen una àmplia oferta de bolets: rossinyols, trompetes, gírgoles, rovellons de botonet, xampinyó portobello, camagrocs… Ens expliquen que els bolets són gairebé tot aigua, per la qual cosa no té quasi calories i aporten un munt de minerals.
La Marina i la Carmen ens recomanen un carpaccio de ceps acompanyat d’una vinagreta. Com a consell, busqueu uns ceps que tinguin el tronc més dur, així serà més fàcil laminar-los fins.
A més, també hi trobareu tòfona de temporada, ideal per fer un remenat de bolets amb tòfona, o uns tagliatelle amb bolets secs i salsa de tòfona. Pel que fa a la cuina de bolets, teniu moltes altres opcions com el fricandó amb bolets o la truita de bolets. Són un producte molt versàtil que el podeu incorporar en un munt de propostes gastronòmiques. A la mateixa parada, també compten amb una zona de menjars preparats, on treballen amb productes de temporada, i hi podeu gaudir de propostes delicioses i també vegetarianes, com un remenat de bolets vegà o pasta fresca de verdures amb bolets de temporada.
I per tu, quin és el teu plat preferit amb bolets de temporada?