Els calçots: el tresor de la temporada
![Calçots](/mercats/sites/default/files/2025-01/Hostafrancs.jpeg)
Quan arriba l'hivern, els mercats de Barcelona s'omplen d'un dels grans protagonistes de la cuina catalana: els calçots. Aquest aliment tan nostre, amb la seva dolçor suau i textura tendra, és sinònim de trobades a l'aire lliure i d'autèntica tradició.
Si encara no has gaudit d'una bona calçotada, ara és el moment perfecte per descobrir els secrets d'aquest deliciós producte! La temporada dels calçots comença habitualment al novembre i s'estén fins al mes d'abril, tot i que el seu moment àlgid acostuma a situar-se entre gener i març. Durant aquest període, és fàcil trobar calçots frescos i de qualitat als nostres mercats.
Els calçots no són només deliciosos, sinó també molt saludables: són baixos en calories, el seu contingut en fibra ajuda a millorar la digestió i contribueixen a una bona salut intestinal. Aquests vegetals són, a més, una font excel·lent de vitamines B, C i K, així com de minerals com el calci i el potassi i antioxidants que contribueixen a combatre els radicals lliures i a protegir les cèl·lules.
I, quina és la millor manera de cuinar-los? La forma tradicional és a la brasa, un mètode que ressalta el seu sabor. Per fer-ho, cal preparar un bon foc amb llenya o carbó vegetal, col·locar els calçots directament sobre les flames vives i cuinar-los fins que estiguin ben torrats per fora. Un cop cuits, se serveixen embolicats en paper de diari per mantenir-los calents. Ja a la taula, hem de pelar la primera capa negra amb les mans i submergir la part blanca a la tradicional salsa romesco.
A la parada de Germans Pascual del mercat de la Boqueria, en Miquel i en David ens expliquen que la temporada de calçots comença a partir de Tots Sants, i s’allarga fins a Setmana Santa, sent el febrer i el març els mesos més bons i l’època més comuna per fer calçotades. Per cuinar-los, el més típic és fer-los a la brasa a flama viva, però també ens comparteixen altres alternatives delicioses: uns calçots arrebossats, que poden ser un entrant perfecte per un dinar, o unes croquetes de calçots per sorprendre els nostres convidats. Com a consell, en David ens recomana tallar la barba i les arrels abans de degustar-los, d’aquesta manera quedaran més tendres i seran més fàcils de menjar!
A la parada Mercè del Prat, al mercat d’Hostafrancs, el Josep Casas ens mostra orgullós els calçots que ells mateixos cultiven al Baix Llobregat. Ens explica que enguany, ben bé els podrem tastar fins al mes de maig, i tot i que són molt populars a la brasa, a ell li encanta preparar-los al forn. “Queden molt bons!, només hem d’escalfar el forn a temperatura alta, col·locar-los i cuinar-los fins que estiguin tendres. La clau és tapar-los bé amb paper de plata per mantenir la seva textura esponjosa”.
Aprofita aquesta temporada per gaudir d'una de les tradicions gastronòmiques més emblemàtiques de Catalunya. Tant si organitzes una calçotada amb amics com si els cuines a casa, els calçots sempre seran una elecció guanyadora!