Els Espigoladors ensenyen els petits a aprofitar les fruites i les verdures al Mercat de Galvany
- Recordeu que no cal llençar les fruites ni les verdures tot i que les veieu una mica lletges. Ara ja els hi podeu explicar als pares com podeu aprofitar-les a casa
Aquesta ha estat una de les frases de profit que els Espigoladors han fet arribar als nens i nenes de l’escola Nausica al Mercat de Galvany. Avui molts han après a aprofitar les fruites que mengen, tot i que a priori, els hi veiessin unes formes estranyes.
Els mercats se sumen a les campanyes i accions a favor de l’aprofitament dels aliments per evitar el malbaratament que la majoria de vegades es pot evitar sinó llencem les fruites i les verdures només perquè són ‘lletges’ o no tenen la forma desitjada.
Però com ens diuen, i com expliquen als alumnes de l’escola: “El més important són les vitamines i els minerals que trobem a les fruites i verdures, i això també està present tot i que no us agradi la forma que tenen”.
Però, què fem si els petits de la casa no volen aquella taronja o pera perquè és ‘lletja’? Doncs avui han après com menjar-la sense cap problema.
- Comencem a fer un ‘pinxos’ tallant la fruita a dauets: plàtan, taronja, pera... tot el que vulgueu i que càpiga al pinxo serà benvingut a taula i ho aprofitareu tot.
- A mi m’agraden molt els sucs !– ha dit un nen de sobte-
- Doncs també en farem. Mireu, agafeu totes les fruites que us agradin, les peleu si tenen la pell dura, i sinó, no cal, i les poseu a la batedora. I us sortiran uns sucs ben bons i plens de vitamines per refrescar-vos aquest estiu. I no oblideu que de postre o per berenar, podeu fer unes macedònies ben bones amb les fruites que veieu que comencen a madurar massa ràpid. Tot tallat petit i regat amb suc de taronja.
Les verdures també es poden aprofitar en forma de cremes, brous, bullides o al forn i sense importar la seva forma, ens nodriran igual de bé que les més boniques del mercat.
Els Espigoladors han fet diversos tallers i han donat informació els darrers mesos i en diversos mercats de la ciutat sobre com podem evitar el malbaratament dels aliments que són aptes pel consum, però que no ens agraden a la vista.
El més important, ens diuen és: “Comprar just el que sabem que menjarem, planificar la compra dels aliments frescos del mercat és clau. Després ja entra l’enginy a la cuina per aprofitar al màxim els aliments. I no oblidem que el congelador és un dels grans aliats per no haver de llençar productes que són aptes pel consum, però que sabem que no ens menjarem immediatament”.
Entre pinxos, macedònies i liquats saludables, els nens i nenes de l’escola Nausica han passat una tarda saludable, de profit i entretinguda !