És època de dolços de Nadal!
Polvorons, torrons, panettones, neules, bombons, massapans… Durant aquests dies, els mercats de Barcelona estan replets de dolços típics de les festes de Nadal!
Els torrons, el gran protagonista dels dinars i sopars de Nadal, són un dolç elaborat a base d’ametlles torrades, ou, mel i sucres, que tenen una llarga tradició. Avui en dia, en podem trobar de tots els tipus i sabors, com els tradicionals de Xixona, de crema cremada el dur i el tou, o d’altres més innovadors com de coco, de nata, de pa amb oli i sal, de nous de macadàmia, de quicos, de cheesecake… Any rere any anem coneixent noves propostes!
Un altre dolç indispensable a la taula en els dinars i sopars de Nadal són les neules. Unes postres que se solen prendre acompanyades d’una copa de cava. El seu origen es remunta als segles IX i XII, en els monestirs de monges on elaboraven les neules i se les menjaven acompanyat d’una oració. En aquell temps, però, no eren cilíndriques, sinó planes! Actualment, igual que els torrons, també en trobem una gran varietat de sabors, com de xocolata, farcides de torró, de vainilla, d’avellanes…
Si doneu un volt pels mercats, haureu vist que també hi podem trobar un munt de panettones, un dolç originari d’Itàlia fet amb una massa tipus brioix, elaborada amb farina, llevat, ous, mantega i sucre. Heu de saber que, si voleu maridar el panettone tal com ho fan a Itàlia, ho heu de fer amb un vi escumós o un cava dolç!
A La Torna, una parada situada al Mercat de Santa Caterina i a la Boqueria, durant aquests dies ens presenten un munt de propostes ben dolces, com dònuts, panettones, neules clàssiques i de xocolata, galetes de mantega, galetes nadalenques… i més! Fan molt bona pinta, així que s’haurà d’anar a provar!
I si sou vegans o vegetarians, al mateix Mercat de Santa Caterina hi trobareu La Veganeria del Born, una botiga especialitzada en productes vegans on trobareu panettones clàssics i de xocolata!
Avui us deixem amb una recepta de galetes de Nadal que podeu fer fàcilment a casa i gaudir-les durant les festes amb la família i els amics.
Ingredients:
-200 g de mantega
-200 g de sucre
-1 ou
-500 g de farina
-sal
-canyella
-nou moscada
-vainilla
-2 clares d'ou
Elaboració:
- Per començar, poseu en un bol la mantega, el sucre, la sal, la vainilla, la nou moscada, la canyella en pols, l'ou i la farina i remeneu-ho amb les mans fins a aconseguir una massa ben espessa.
- A continuació, poseu una mica de farina sobre la taula i estireu la massa amb el rodet.
- Agafar els motlles i donar-li forma a la massa.
- Introduir-ho al forn, en una safata coberta amb paper vegetal, a 170 graus durant 10 o 15 minuts.
Una vegada llest, deixeu-les refredar. I ara només queda gaudir-les. Bon profit!