Escudella i galets farcits: tradició a taula per Nadal
dv., 20/12/2024 - 11:36

Escudella:
- Carn de vedella, porc, pollastre o gallina
- Pilota
- Cansalada
- Botifarra negra i botifarra blanca
- Patates
- Pastanagues
- Col
- Api
- Nap
- Cigrons
- Galets
Galets farcits:
- 200 g de galets grans
- 200 ml de beixamel
- 250 g de formatge emmental
Per al farcit:
- 200 g de carn picada de porc
- 200 g de botifarra (100 g negra i 100 g blanca)
- 2 cullerades de ceba picada
- 1 gra d’all picat
- 1 cullerada de julivert picat
Per a la salsa de tomàquet:
- Tomàquets madurs
- Sal
- Sucre
- Llorer
Quan pensem en els àpats característics de Nadal, és inevitable no pensar en alguna d’aquestes dues receptes.
L’escudella, acompanyada del seu caldo calent ple de sabor, és un clàssic imprescindible per gaudir durant les festes de Nadal. I els galets, farcits per a l’ocasió, uneixen la tradició amb un toc innovador que els converteixen en protagonistes de qualsevol taula nadalenca.
A continuació, t’expliquem com preparar-les perquè aquest Nadal sorprenguis els teus convidats!
Escudella:
- En una olla gran, posa a bullir la carn de vedella, el pollastre o gallina, la cansalada i les botifarres amb aigua freda. Retira l’escuma que es forma al començament de la cocció.
- Quan la carn comenci a bullir, afegeix els cigrons prèviament remullats (millor si han estat en remull durant la nit anterior).
- Quan els cigrons i la carn hagin bullit durant una estona, afegeix les verdures tallades en trossos grans: patata, col, pastanaga, nap i api.
- Barreja la carn picada de porc amb pa, all, ou i julivert per preparar la pilota. Forma mandonguilles grans i deixa-les reposar.
- Cap al final de la cocció, incorpora la pilota i les botifarres (negra i blanca) al brou perquè es coguin amb la resta d’ingredients.
- Retira una part del brou i cou els galets a part fins que estiguin al punt.
- Serveix primer la sopa amb els galets i després presenta la carn, la pilota i les verdures en una safata.
Galets farcits:
- En una paella, sofregeix la ceba. Afegeix-hi l’all i les carns crues. Quan estiguin daurades, incorpora la botifarra negra i blanca esmicolades. Fora del foc, afegeix el julivert picat i rectifica de sal i pebre.
- Omple amb cura els galets cuits amb el farcit preparat i col·loca’ls en una safata per al forn.
- Cobreix els galets amb beixamel, escampa-hi formatge emmental i gratina’ls al forn fins que estiguin ben daurats.
- Ratlla els tomàquets i sofregiu-los amb oli d’oliva, sal, sucre i llorer a foc lent fins a aconseguir la textura desitjada.
- Serveix els galets sobre una base de beixamel barrejada amb una mica de salsa de tomàquet.
Als mercats de Barcelona trobaràs tots els ingredients necessaris per elaborar una escudella i uns galets excepcionals. I ara només queda degustar-ho! Que aprofiti!