Espècies culinàries: un viatge pel món dels sabors
Ha arribat el dia de les espècies, una de les claus per donar vida als nostres plats, aportant sabors, aromes i una riquesa gastronòmica única. Des de temps immemorials han estat utilitzades en diferents cultures i cuines de tot el món per realçar els sabors dels aliments. En aquesta celebració, emprenem un viatge pel món de les espècies culinàries, descobrint els seus orígens, algunes varietats populars i la seva importància en el món de la gastronomia.
Des de les civilitzacions antigues fins a les cuines modernes, les espècies han tingut un paper crucial en la gastronomia viatjant pels continents, portant amb elles els seus perfums i secrets culinaris. Són autèntiques joies culinàries que donen caràcter als plats i ens transporten a cultures llunyanes.
La diversitat i varietat d'espècies és tal que per conèixer algunes d'elles amb més profunditat visitem el Mercat de les Corts, on podrem trobar parades que ens explicaran les seves característiques i ens recomanaran amb quins aliments combinen millor.
A Casa Gash trobarem l'Englar, que és la cara visible d'una parada que va néixer el 1950. Dins de la varietat de productes que ofereixen, tenen un gran ventall d'espècies disponibles tant moltes com en pols.
Algunes de les espècies més destacades per l'Englar són:
- La canyella, una espècie popular pel seu sabor dolç i càlid que és molt utilitzada en receptes de pastissos, galetes i, fins i tot, begudes calentes com la xocolata desfeta.
- El pebre negre, que prové de la baia de la planta de pebre, originària de l'Índia. Amb el seu sabor picant i lleugerament amarg, el pebre negre és un ingredient fonamental en molts plats, des de carns a guisats i salses.
- Per acabar, una de les espècies més recomanades per l'Englar és el "muchardón" que és una tipologia de bolet que també potencia els sabors de les carns i és una gran alternativa.
Al mateix Mercat de les Corts hi ha la parada Mels, tes... bolets. També compta amb múltiples varietats d'espècies:
- El comí, una espècie culinària molt apreciada que s'utilitza en diverses cuines del món. Amb el seu aroma intens, el comí aporta un toc distintiu a tot tipus de plats. És versàtil i es pot usar en tota classe de recepta, en especial totes aquelles amb llegums.
- En segon lloc, el curri és un condiment emblemàtic de la gastronomia mundial, originari de l'Índia. S'ha convertit en un ingredient clau en molts plats internacionals gràcies a la varietat de sabors amb què combina i la possibilitat de transportar-te a altres cultures a través de plats exòtics.
- En últim lloc, la cúrcuma és una espècia de color grogós originària del subcontinent indi. Té un sabor lleugerament picant i un aroma distintiu. A més d'afegir un toc de color a plats com el curri, la cúrcuma és coneguda pels seus possibles beneficis per a la salut.
De fet, més enllà de l'apartat gastronòmic hi ha estudis que indiquen que certes espècies, com la cúrcuma o el pebre negre, poden tenir efectes antiinflamatoris i antioxidants.
Ara que ens hem endinsat de ple en el món de les espècies, és una magnífica oportunitat per visitar els mercats de Barcelona i incloure-les a les nostres receptes!