Fesols pintats
• Mig quilo de fesols pintats remullats
• 200 g de tomàtigues madures, sense llavors i a trossos
• 2 porros picats
• 30 g de sobrassada desfeta
• 50 g de xulla salada viada picada
• Una branqueta de julivert
• 4 grans d'all
• Sal, aigua i oli
Una vegada escorreguts els fesols, tapau-los d'aigua i deixau-los coure devers deu minuts. Passat aquest temps, tornau-los a colar de la seva aigua i passau-los a una olla de fang, on haureu fet un sofregit amb una mica d'oli de la xulla, el porro, la tomàtiga i la sobrassada.
Tornau-los a tapar amb aigua freda i sal, i deixau-los coure a foc lent fins que siguin quasi cuits, llavors haureu d'haver picat en el morter els alls i el julivert, i també tres o quatre cullerades de fesols, i tot junt tornau-ho a l'olla i deixau-ho bullir fins que siguin completament cuits.
(Recepta extreta del llibre: La cuina de mumare, de Maria del Mar Bonet, Ara Llibres).