Gaudeix dels espinacs i les seves receptes!
El 26 de març vam celebrar el dia dels espinacs. Per això, avui aprofitarem per conèixer millor aquest aliment i presentar dues receptes.
L'espinac és una de les 1.400 plantes de la família de les quenopodiàcies. Els cultius d'aquesta varietat es van estendre per Europa entre el s. XV i s. XVI. No obstant això, no va ser fins al s.XX que es van descobrir els seus valors nutricionals, fet que va popularitzar el consum d'aquest vegetal. Tot i ser un aliment que conté proteïnes i fibres, el seu principal valor nutricional radica en la gran quantitat de minerals i vitamines que aporta el seu consum. Per una banda, els minerals que conté són el ferro, calci, potassi, magnesi, iode, sodi i fòsfor. Per l'altra banda, destaca en vitamines C, A i E.
Hi ha dues varietats d'espinacs. És a dir, poden ser de fulla arrissada que aguanta millor el transport sense fer-se malbé, o bé, de fulla llisa que és fàcil de netejar i se sol comercialitzar congelada o enllaunada. També cal ressaltar que hi ha dos tipus de cultius d'espinacs, un d'estiu i l'altre d'hivern. Això permet al vegetal tenir una major capacitat d'adaptació al clima i fa possible que se'n pugui consumir a qualsevol època de l'any.
Al mercat del Ninot trobareu la parada de la Marta, Fruita i verdures Rovira. Disposen de dos varietats d'espinacs, de bossa i de camp, perquè es pugui triar entre un producte més net i preparat i un de més fresc que requereix una neteja més exhaustiva. La Marta ens proposa avui una recepta deliciosa: cigrons amb espinacs. Per elaborar el plat seran necessaris els següents ingredients:
• 200 g de cigrons
• 450 g d'espinacs frescos
• 1 llesca de pa
• 1 all
• 5 g de pebre vermell dolç
• 10 ml de vinagre
• 10 g d'espècies assortides (coriandre, comí, pebre negre en grans)
• Oli d'oliva
• Sal
Elaboració:
1.- En una olla amb aigua i sal, coem els espinacs ja nets entre deu i dotze minuts.
2.- Escorrem els espinacs perquè quedi la mínima aigua possible.
3.- Escalfem oli d'oliva en una paella i fregim la llesca de pa.
4.- Un cop fregit el pa, el retirem i afegim els espinacs i cigrons.
5.- En un morter a part, preparem un picat amb els alls, el pa i el vinagre.
6.- Afegim el picat a la paella. També el pebre vermell i una mica d'aigua. Removem perquè quedi tot homogeni i tapem la paella fins que estigui fet.
7.- Mentre esperem, molem les espècies i les afegim a la paella juntament amb la sal que considerem oportuna.
8.- En uns 25 minuts tindrem llest el plat.
Un cop acabem de cuinar, ja podrem gaudir d'un bon plat d'espinacs amb cigrons!
En el mateix mercat podem trobar la parada Els Pagesots. Allà, trobareu la Montserrat que us explicarà tot el seu producte i us recomanarà receptes senzilles i tradicionals com els espinacs a la catalana. Per poder realitzar aquest plat haureu de disposar de:
• 250 g d'espinacs
• 20 g de pinyons
• 20 g de panses
• 2 grans d'all
• Oli d'oliva
• Sal
Elaboració:
1.- Netegem els espinacs, els posem en una olla amb aigua freda i sal. Els fem bullir cinc minuts.
2.- Els deixem escórrer una estona perquè perdin tota l'aigua.
3.- En una paella part escalfem l'oli i posem els pinyons a foc lent perquè es fregeixin, però no es cremin.
4.- Piquem els grans d'all i també els afegim a la paella.
5.- Un cop els pinyols es comencin a daurar afegim les panses i esperem que s'inflin.
6.- Per acabar, afegim els espinacs a la paella i deixem que fregeixi durant dos minuts.
Un altre plat molt senzill i saludable, en què podem utilitzar aquest vegetal tan versàtil.