La Chiapaneca: dels cafès d’especialitat al “dia dels morts”.
Als mercats de Barcelona hi trobem productes de tot el món, però també històries que ens apropen a altres cultures a través del menjar.
Aquest és el cas de La Chiapaneca, una parada del mercat de Les Tres Torres que aquests dies ens convida a descobrir una de les tradicions més emblemàtiques de Mèxic: el Dia dels Morts.
Aquesta festivitat, que té lloc entre finals d’octubre i l’1 i 2 de novembre, és una manera de recordar i honorar els éssers estimats que ja no hi són, convidant-los simbòlicament a tornar per compartir amb ells, una vegada més, la vida, el menjar i la festa.
La Chiapaneca va néixer l’any 2019 de la mà de dos emprenedors apassionats pel cafè, amb la voluntat de donar visibilitat a les comunitats productores mexicanes i fer que el cafè d’especialitat del país fos reconegut internacionalment. Tal com explica Clàudia Vázquez, una de les fundadores, “moltes vegades no es parla de la història que hi ha darrere del cafè d’especialitat; per això volíem donar veu a totes aquelles persones que treballen la terra i que sovint no tenen oportunitat d’explicar la seva història”.

Representar el treball del camp i de la cafeïcultura era una de les principals motivacions d’aquest negoci. Per això, el logotip de la parada representa una dona cafeïcultora, “en homenatge a les dones que sostenen el dia a dia d’aquest ofici”.
La Chiapaneca ofereix tota mena de cafès d’especialitat d’alta qualitat, xocolata, cacau i rebosteria mexicana, coneguda per la seva creativitat i colors.
Entre les seves especialitats, la Clàudia ens recomana provar les “conchas” —un pa dolç suau, amb gust de vainilla, xocolata o pinole— i el “pa de mort”, que pren protagonisme durant aquestes dates. Aquest pa representa una tomba: el cercle de la part superior simbolitza el crani, les línies són els ossos i el sucre representa el record dels morts. Aromatitzat amb closca de taronja i canyella i recobert amb sucre morè, és un dels elements més representatius de les ofrenes, ja que el seu color i aroma serveixen per atreure els esperits.
La Clàudia ens explica que el Dia dels Morts és molt més que una festa: “Per als mexicans, la mort no és una cosa negativa. No se li té por. És un moment per recordar amb alegria i amor.” Durant aquests dies, les famílies aixequen altars plens de color i ofrenes: flors, menjar, dolços, fotografies i tot allò que agradava a la persona estimada. Al voltant d’aquests altars es riu, es comparteixen històries i es mengen dolços típics com el pa de mort.
En definitiva, el Dia dels Morts és una forma preciosa de mantenir viva la memòria dels que ja no hi són. I als mercats de Barcelona, gràcies a parades com La Chiapaneca, podem descobrir aquestes tradicions a través dels sabors, les aromes i les històries que travessen fronteres!
