La fruita a l’estiu, l’aliment més refrescant!
La fruita és un aliment ideal per l’època d’estiu, ja que aporta frescor, nutrients, vitamina i energia, entre molts d’altres beneficis. És un aliat perfecte per mantenir un bon nivell d’hidratació, per això és perfecte per aquesta època d’altes temperatures.
La recomanació que hem escoltat sempre és de menjar cinc peces de fruita o verdura al dia, però durant l’estiu aquesta regla es fa encara més important!
El meló i la síndria són les més populars, però les fruiteries també s’omplen de préssecs, cireres o albercocs, a més de les fruites tropicals, les que cada vegada més es tornen més populars i habituals. Algunes de les fruites de temporada d’estiu són:
-Albercoc: Destaca pel seu alt contingut en vitamina A, ferro, potassi, i baixes calories.
-Figues: Contenen molta energia i és una fruita molt digestiva pel seu alt contingut en fibra. Té un alt contingut en carbohidrats com la glucosa, i per això és perfecta pels esportistes.
-Cirera: És una fruita depurativa i antioxidant; redueix el risc de patir diabetis i ajuda a baixar els nivells de colesterol. També es diu que ajuda a regular la son.
-Préssec: Té una gran quantitat de fibra i millora el trànsit intestinal. Té moltes propietats, entre d’elles antioxidants i antitumorals.
-Nectarina: És de la família dels préssecs, i té un alt contingut en vitamina C. És una fruita antioxidant i molt digestiva i depurativa.
-Meló: És una fruita rica, refrescant i baixa en calories. És ideal per refrescar, per baixar de pes i ajuda a regular el son.
-Síndria: La síndria, igual que el meló, és una fruita ideal per l’estiu, rica en antioxidants, vitamines i minerals. Ajuda al cor i a evitar l’aparició de malalties. És refrescant i molt hidratant, per la qual cosa és ideal per la calor!
-Plàtan: És nutritiu i saciant. Ric en vitamines B6 i vitamina C, a més d’àcid fòlic, magnesi i potassi. Aporta una gran dosi d’energia i redueix els nivells de colesterol.
-Mango: És una fruita tropical que conté vitamina C i B, importants pel sistema nerviós i el funcionament del metabolisme. És rica en ferro i potassi.
A més d’aquestes, n’hi ha d’altres com la pera o la pruna, tot i que actualment ja podem trobar la gran majoria de fruites durant tot l’any. Però, tingues en compte que per gaudir del seu màxim sabor i rendiment és millor respectar les seves èpoques de consum!
Hi ha moltes maneres de consumir fruita, la més habitual és menjar-la fresca, i aquesta és la millor manera per absorbir totes les seves vitamines, minerals i fibra. Però també es poden preparar en forma de suc, batuts, smoothies, amanides, pastissos, i inclús plats salats com gaspatxos.
A continuació us deixem una recepta estrella ideal per l’època d’estiu i la calor: Gaspatxo de síndria
INGREDIENTS (4 persones):
- 500 g de tomàquet en branca
- 400 g de síndria sense pell
- 1/2 ceba
- 1 pebrot verd
- 1 gra d'all
- 1 cullerada d'oli d'oliva
- 2 cullerades de vinagre de vi blanc
- 2/3 cullerades de sal
Per decorar:
- Formatge feta
- 60 g d’ametlles pelades
ELABORACIÓ:
-Rentar els tomàquets i retirar la part dura. Rentar el pebrot i retirar el cap i les llavors. Tallar en trossets. Pelar i tallar la ceba. Pelar el gra d’all. Col·locar-ho tot en un bol i triturar amb una bat dora.
-Pelar la síndria, netejar les llavors i trossejar-la. Afegir-ho en el bol. Incorporar les dues cullerades de vinagre blanc i triturar de nou. Salpebrar al gust. Agregar l’oli d’oliva i triturar a màxima potència. I cap a la nevera!
-Tallar en daus el formatge feta. Picar 60 grams d’ametlles. Adornar el gaspatxo i hora de servir el gaspatxo fresc!
I ara que ja en saps una mica més, als mercats de Barcelona trobaràs un munt de fruiteries amb fruites de qualitat i de proximitat, per gaudir al màxim d’aquest superaliment!