La maduixa i el maduixot: temporada, varietats i curiositats
Al mercat, la maduixa i el maduixot són protagonistes quan arriba el bon temps. En Jaume, de Fruits del Camp del mercat de Sants, una parada amb 38 anys d’història, avui ens explica les seves particularitats, varietats i procedència.
En primer lloc, ens ensenya a diferenciar entre la maduixa i el maduixot, ja que moltes persones confonen aquests dos termes. En realitat, la maduixa és una fruita petita i molt dolça i que comença la temporada una mica abans que el maduixot, mentre que el maduixot arribaria entre principis i mitjans d’abril, la maduixa arribaria a mitjans de març, madurant abans a causa de la seva mida. En canvi, el maduixot és més gran i presenta una gran varietat de sabors, depenent el tipus i del moment de la collita.
Actualment, la gran majoria de maduixots (un 90%) arriben de Huelva, gràcies al seu clima càlid, que permet una producció abundant. Tot i això, a la nostra zona també es cultiven maduixes, però en quantitats més reduïdes i amb un sabor menys dolç en aquesta època de l’any. No obstant això, a principis d’abril, les maduixes locals guanyen dolçor i es converteixen en una opció millor.
No totes les varietats tenen el mateix gust. Algunes són més dolces i intenses, mentre que d’altres tenen un sabor més suau. Un dels fruits més dolços a l’inici de la temporada són la varietat de maduixots i maduixes del Maresme. Tot i això, la dolçor també depèn de com i quan es cullen, ja que alguns productors recullen el maduixot en el seu punt òptim de maduració, mentre que d’altres ho fan una mica abans per tenir més producte a vendre, sacrificant i perjudicant la qualitat i sabor final.
Una altra curiositat és l’arribada al mercat i a alguns camps de Huelva d’una nova varietat de maduixa blanca, amb un gust sorprenent que recorda el de la pinya. El seu origen es troba a Amèrica Llatina, i recentment s’està començant a cultivar a territori nacional, on està guanyant molta popularitat.
El cultiu de maduixes ha anat evolucionant al llarg del temps. Avui dia, és molt habitual que aquestes fruites es cultivin hidropònicament, amb una estructura que evita que les maduixes estiguin a terra, facilitant la collita i evitant que els recol·lectors hagin d’ajupir-se. També des de fa temps s’utilitzen els hivernacles semitancats, que ens permeten tenir maduixes fins i tot al gener, encara que no sigui la temporada que els hi pertoca.
En Jaume Griñan, l’encarregat de la parada del mercat, ens deixa com a reflexió final que la maduixa i el maduixot són fruites que, segons l’origen, la varietat i el punt de maduració, poden oferir sabors molt diferents. Escollir les més vermelles, conèixer les varietats i comprar en llocs de confiança són les claus per gaudir al màxim d’aquesta fruita.