La poma com a ingredient d’honor
Si et parlem d’una fruita rica en vitamina C, potassi, quercitina i pectina, quina et ve a la ment?
Has encertat, estem parlant de la poma, i és que avui,17 de setembre, se celebra el 'Dia mundial de menjar una poma'. Per tal de celebrar aquesta efemèride, parlarem d’un plat reconfortant i amb regust sentimental: el pastís de poma.
Tant és que sigui a la Tatin, en pa de pessic o la mítica de pasta de full amb melmelada d'albercoc per sobre; tothom guarda un record especial d'una versió concreta.Com aquí a Mercats de Barcelona sabem que no podem competir amb els pastissos de poma que feia la teva àvia, et portem una recopilació de postres de poma poc conegudes:
- Pastís de poma americà: és sucós en el seu interior, té un punt de canyella i no pot faltar la base casolana de pasta brisa ni tampoc el seu enreixat. Pel que fa al tipus de poma a utilitzar, les més recomanades són la Royal Gala, la Pink Lady, la Granny Smith o la reineta de temporada.
- Pastís de poma i caqui: es tracta d’una versió del clàssic pastís Tatin, però acompanyat de caqui, que li dona un aire molt més de tardor. La versió més coneguda d'aquest clàssic francès és la de poma, però en aquest cas, s’inclou el caqui, una fruita de temporada que combina a la perfecció amb la poma, donant-li un toc més dolç, ja que el seu sabor és similar als albercocs. També li podem afegir un toc de mel.
- Pastís de poma de Normandia: El pastís de poma de Normandia es cuina de forma fàcil i ràpida. Destaca pel seu sabor tradicional i les seves bones propietats. La base principal d'aquest pastís són unes meravelloses pomes que es fusionen amb una creme fraiche que li dona una gran cremositat.
Tal com declara l’escriptor Juan Pérez Zúñiga, en el seu receptari humorístic “Cocina cómica” de 1987: “El pastís de poma constitueix unes postres molt estimables i la seva invenció data dels temps més remots. Com que hi ha qui diu que la fruita prohibida va ser devorada, no al natural, sinó amb forma de pastís, per la nostra mare Eva”.