Les tradicions del Carnaval i del Dijous Gras al mercat del Clot
La temporada de Carnaval ja és aquí i, amb ella, arriben tota una sèrie de festivitats i tradicions que són emblemes de la cultura popular d’aquests dies. El Dijous Gras és el dia en què s’estrena una setmana que, antigament, es destinava a gaudir (i a atipar-se) abans de l’arribada de la Quaresma. Tot i que la tradició s’ha perdut una mica, els costums culinaris encara perduren avui dia.
Més enllà de les rues, les disfresses i la festa, el Carnaval també és època de gaudir d’alguns productes i menjars típics que no poden faltar a la nostra taula durant aquests dies. La botifarra d’ou, els llardons, les sardines, o les truites són alguns dels aliments que més triomfen. Per això, avui farem un recorregut pel mercat del Clot per descobrir, de la mà dels seus paradistes, els productes que triomfen al Carnaval!

L’Esther, de la Xarcuteria Bosch, ens explica que “la botifarra d’ou és una icona i un símbol” de la setmana i a casa seva és d’elaboració pròpia. A Bosch també preparen el Farcit de Carnaval, un producte pel qual van guanyar, el 2022, la categoria “Farcit de Carnaval” del Concurs Nacional de Botifarra d’Ou Artesana. Durant aquests dies, a la xarcuteria aprofiten per proposar un ‘joc’ als clients: a la botifarra d’ou tradicional afegeixen un ingredient sorpresa (pernil, carxofa, calçots…). La clientela compra aquesta botifarra especial sense saber quin és l’ingredient secret i, si l’endevinen, s’enduen un premi!

De la botifarra d’ou també en saben molt la Maria José i el Josep Maria Salvat, d’Embotits i Formatges J. Salvat, que porten al mercat des del 1984. A la botiga tenen la botifarra d’ou tradicional tot l’any, però per Carnaval és quan més en venen, per això aprofiten i ofereixen també de sabors més especials, com la botifarra de patata i ceba o la de trompetes de la mort.

Si parlem de Carnaval i Dijous Gras, no ens podem oblidar dels llardons! Es tracta d’un producte que s’obté del greix del porc i que també és típic aquests dies. Per l’Esther, de la Xarcuteria Bosch, els llardons “queden bé sols, acompanyats d’un beure, o es poden aprofitar per fer coca de llardons”.

També tenen molta presència les truites, un altre dels plats típics de Carnaval que trobareu a moltes parades del mercat durant la setmana. A la del Vicenç Balaguer, per exemple, és tradició preparar una truita amb mongetes que reparteixen a tastets entre la clientela durant el Dijous Gras. Pel Vicenç, “les truites es poden fer del que vulguis. Cal una mica d’imaginació, fer-les amb molta cura i anar donant-li voltes”.

Parlant de truites, al bar del mercat, La Mànega, cada dia tenen truites de diferents productes de mercat i de temporada. A més, aprofiten la setmana de Carnaval per oferir a la clientela una truita especial de botifarró amb ceba i fan una promoció de botifarra d’ou amb beguda per esmorzar.

Si voleu aprofitar aquestes dates per preparar una truita a casa, podeu acostar-vos a l’Aviram Iris, on tenen fins a 5 varietats d’ou diferents: tradicionals (en mida L i XL), de pagès, ecològics i de guatlla.

No penseu, però, que per Carnaval només hi ha truites, botifarres o llardons... les sardines també són un producte que es converteix en protagonista! Si el Dijous Gras marca l’inici del Carnaval, l’enterrament de la sardina, el dimecres següent, n’anuncia el final. Per gaudir d’un aliment tan conegut, la Mari Carmen, de la parada Peix Mari Carmen i Rafa, ens recomana fer-les escabetxades. La preparació consisteix a fregir les sardines i apartar-les. A la mateixa paella s’hi afegeix més oli i es prepara l’escabetx amb una mica de pebre vermell, un cap d’all, farigola i un ramet de llorer. Abans que la barreja arrenqui a bullir, se li afegeix un gotet de vinagre i, després, es tira per sobre les sardines. Un cop fredes, les sardines es posen a la nevera, on duren 1 setmana.

La Tatiana, de Saladitos, la bacallaneria del mercat, recomana fer les sardines a la planxa amb una mica d’oli. Explica que el Dijous Gras es disfressen i adornen la parada amb sardines. Venen sardines de la costa, que són més grans i suaus. A més, també ofereixen areng, un tipus de peix més suau, que la Tatiana recomana menjar en entrepà.

Vols gaudir dels productes tradicionals del Carnaval? No dubtis a visitar els mercats de Barcelona, com el del Clot, per descobrir tots aquests productes i gaudir-los de la millor manera! T'ajudem a trobar allò que busques!
