L’ou, un aliment necessari pel bon funcionament del cervell
De l’ou ja sabem que és un dels aliments més complets que hi ha i que és imprescindible per mantenir una dieta sana i equilibrada en totes les etapes de la vida.
Això és perquè un sol ou ens aporta una gran quantitat de proteïnes de fàcil absorció i ni més ni menys que catorze nutrients i vitamines essencials, a més de ser font d'una gran varietat de minerals, àcids grassos Omega-3 i antioxidants. Tots aquests elements són molt importants per desenvolupar i mantenir els músculs i la resta de teixits del cos i contribueixen al bon funcionament dels sistemes immunològic i cardiovascular, entre moltes altres propietats. Des de la Federació Avícola Catalana us hem parlat anteriorment sobre els beneficis de l’ou per la salut. Aquesta vegada, us volem parlar d’un element en particular, que és molt important i que està present de manera natural en molt pocs aliments.
La colina, un nutrient essencial present a l’ou
Es tracta de la colina, un nutrient que intervé directament en la formació de la membrana que envolta les cèl·lules, que influeix en la funció hepàtica i en el metabolisme i que, de manera especial, juga un paper important en el desenvolupament saludable del cervell i en la funció cognitiva, perquè és necessària per la síntesi d’un tipus específic de neurotransmissor, que són les substàncies que permeten la comunicació entre les neurones i entre aquestes i altres teixits del cos.
Per aquest motiu la ingesta de colina és molt important en totes les etapes de la vida, però de manera especial durant la gestació i la lactància, que és quan es desenvolupa el cervell i es creen un gran nombre de connexions neuronals. Però la colina també és essencial durant tota la vida per mantenir una bona funció cerebral, potenciar la memòria i prevenir el
deteriorament cognitiu. A part de les dones embarassades i els nadons hi ha altres grups de població que tenen una necessitat més gran d’aquest nutrient, com són les persones grans i les dones durant la menopausa.
D’entre els aliments naturals que són font de colina, els ous proporcionen una de les quantitats més elevades. Dos ous més aviat petits, d’uns 50 grams comestibles, aporten 250 miligrams de colina, més de la meitat de la quantitat diària recomanada actualment per a un adult de mitjana edat, que és de 400 miligrams.
En conclusió, l’ou és un aliment imprescindible per mantenir una nutrició adequada per optimitzar la funció cerebral i prevenir el deteriorament cognitiu. Cal tenir en compte que la colina colina es troba quasi exclusivament al rovell de l’ou, igual que la majoria dels altres nutrients que hem esmentat, i per tant, per aprofitar tots els beneficis que proporciona aquest aliment tan complet cal descartar falses creences i consumir-lo sencer.
Article de la Federació Avícola Catalana (FAC)
Des de fa més de 40 anys, representem i donem veu al sector avícola (ous i aviram) a Catalunya, què té un pes molt important a la nostra economia, representant el 12,6% de la producció final agrària catalana. Treballem conjuntament amb els productors per tal promoure la qualitat de la carn d’aviram i els ous i donar a conèixer els seus sistemes de producció, d’acord amb els més elevats estàndards nutricionals, sanitaris, de qualitat i benestar animal. Més info aquí.