Mones de Pasqua, una tradició canviant
Fillols, filloles, ha arribat el vostre moment: acaba la Quaresma i comença la Pasqua. Les mones estan de camí a les vostres taules, i d’aquí res les podreu menjar amb tota la família. N’hi ha per a tots els gustos i de totes les menes!
La més antiga, “la mona de l’àvia”, està feta de brioix farcit de crema, xocolata o melmelada i un ou al mig, el qual es cou quan la mona entra al forn i, després, pot ser substituït per un ou de xocolata. Al Forn de Sant Tirs, al mercat de l’Abaceria, fa 50 anys que mantenen viva la tradició de les mones de l’àvia: “Tenen molt d’èxit i la gent les demana molt”.
Si bé els clàssics perduren en el temps, també apareixen noves propostes. Durant els darrers anys, la mona de Pasqua s’ha convertit en una oportunitat perquè les pastisseries exhibeixin les seves escultures de xocolata. Al Forn Pastisseria l’Eixample, al Mercat de la Concepció, porten des de novembre fent proves amb els proveïdors de plomes, pollets, llaços, papers d’embolicar i, sobretot, de figures de xocolata.
Asseguren que cada any estan de moda uns dibuixos animats diferents però, escoltant les peticions que els fan els nens del barri quan surten de l’escola, agafen una idea de quina serà l’estrella de l’any. Aquest 2022, triomfen el Baby Yoda, l’Spiderman, el Pikatxu i les bosses de mà.
Les figures les col·loquen sobre pastissos de sara, xocolata i rovell. Si bé venen moltes famílies a comprar mones, la gent gran del barri sovint s’hi anima, de manera que darrerament també fan pastissos més petits: “Vam començar a fer les minimones perquè molts avis ens deien: Només sóc jo, o jo i el meu marit, i mengem molt poc. A més, els ve de gust provar diferents mones, sovint te’n demanen un tall de cada una”.
En definitiva, amb les mones es mantenen els orígens vius, però també s’innova a mesura que passen els anys. Menjar-la amb tota la família el Diumenge o el Dilluns de Pasqua és un plaer que ben segur que durarà molts i molts anys!