Musclos, coques i cava: descobreix algunes de les tradicions gastronòmiques de Sant Joan
Després de la revetlla, una nit de petards, coques i celebracions, el 24 de juny celebrem Sant Joan, que marca l’arribada oficial de l’estiu amb la nit més curta de l’any. Tot i que el solstici cau el 20 de juny, la festa se celebra la nit del 23 al 24, coincidint amb la diada de Sant Joan.
Malgrat que el dia 24 és festiu a tota Catalunya, no és festiu a tot Espanya. Territoris com Galícia, el País Valencià, o alguns municipis de l’Aragó o les Illes Balears també comparteixen la festivitat, i cada territori ho celebra a la seva manera, tot i que el foc acostuma a ser-ne el protagonista.
Com és habitual, una diada tan arrelada i coneguda com Sant Joan ve acompanyada de tradicions, moltes d’elles gastronòmiques. Hi ha diversos productes que, durant aquests dies, es converteixen en autèntics protagonistes de la festa i els àpats entre família o amics. És el cas, per exemple, dels musclos.
Amb l’arribada de la calor comença la temporada d’aquests mol·luscs, i són habituals a les taules de bars i restaurants durant tot l’estiu. A més del seu sabor, destaquen pels seus beneficis nutricionals: són una bona font de proteïnes i greixos saludables com l’omega-3, i aporten minerals com el ferro, el magnesi o el fòsfor, a més de vitamines com la B12.
Al mercat de Sant Gervasi trobem la Peixateria Ramon, on el Ramon ens confirma que ara és la temporada per gaudir del musclo del Delta. La seva recomanació és fer-los “al vapor, sense sal, ni llimona, ni res més” per preservar el gust natural. Compte! Això no significa que no puguem complementar la preparació dels musclos amb una mica de vi blanc, o afegir-hi una mica de llimona quan ja són a taula! El Ramon, però, ho té molt clar: “si el producte és bo i de qualitat és preferible no posar-hi cap condiment”.
Els musclos no es consumeixen ara només per tradició: és precisament durant aquesta època quan es troben en un dels seus millors moments. Amb l’arribada de l’estiu, la temperatura de l’aigua augmenta i afavoreix el creixement del plàncton, el seu principal aliment. Això fa que els musclos siguin especialment gustosos ara, més que en altres moments de l’any.
Al mercat de Provençals, el Paco Medina, de Peix fresc Anna, ens confirma que “els musclos es venen més per Sant Joan”, ja que és quan el musclo del Delta és més bo. Pel Paco, la millor manera per gaudir d’uns bons musclos és preparar-los “al vapor, o amb salsa de tomàquet”.
Però Sant Joan no seria el mateix sense les coques, un dels dolços més emblemàtics de la revetlla. Tot i que avui dia tenen una forma allargada, abans les coques de Sant Joan eren circulars amb un forat al centre (com un dònut), representant el sol. Actualment, en trobem de tota mena: al forn La Torna, que trobareu als mercats de la Boqueria i Santa Caterina, en tenen de fruita, de crema, de festucs, de mel i mató… sabors sorprenents per gaudir d’un Sant Joan ben gustós!

I per brindar, no pot faltar una copa de cava! I és que tot bon menjar necessita una bona beguda que l’acompanyi. A Líquid Boqueria en trobareu per tots els gustos, ideals per acompanyar tant els dolços com els plats salats d’aquesta celebració tan especial.


