Peix i marisc per Nadal: tradició i sabor amb el segell dels mercats de Barcelona
Nadal és l’època de l’any en què la taula es converteix en el centre de totes les celebracions. Entre els àpats més esperats, els plats de peix i marisc prenen un protagonisme especial, aportant aquell toc de tradició, elegància i, sobretot, sabor que no pot faltar en aquestes festes.
Durant el nostre recorregut pels diferents mercats de la ciutat, hem descobert les receptes, consells i propostes que ens han traslladat els seus paradistes.
A la Peixateria Fresquet el mercat de Santa Caterina ens rep en Carlos, que fa tan sols tres mesos que està en aquesta parada. Ens comenta que abans treballava en una altra parada del mercat, però no relacionada amb el mar. En el poc temps que porta, els productes que més ven són el rap - el peix estrella d'aquest desembre!-, el lluç i el llenguado. Tot i que pel dia 25 la gent sol menjar carn, en Carlos ens recomana Sarsuela de rap, on els ingredients principals del plat són el rap i les gambes.
Al mercat de la Barceloneta visitem Peix i Marisc Montse i Sònia, on ens atén la Sònia. La Montse, sa mare, no hi era present en aquell moment, però treballen juntes la majoria de dies. En aquest negoci familiar, on la Sònia forma part de la quarta generació que regenta la peixateria, veiem que hi ha un llarg reguitzell de productes per delectar-se. “El Nadal és la millor època per a nosaltres”, ja que la seva clientela més habitual no dubta a visitar la parada perquè els seus productes de proximitat no faltin a les reunions familiars d’aquestes festes. La Sònia assegura que “aquest Nadal heu de tastar un aperitiu amb pops i gambes petites”, per després rematar-ho amb uns calamars farcits de carn picada. “Impossible que falleu amb aquesta recepta”, indica. A més, pel dia 31, explica que els grans protagonistes han de ser els crustacis, ja siguin gambes, llagostins, llamàntol, llagosta...
La següent parada amb la qual parlem és la Peixateria Carme i Maria, al mercat del Poblenou. La Maria, juntament amb el seu germà, també forma part de la quarta fornada familiar que treballa al negoci. En aquest cas, a ella li agrada cuinar la Sarsuela amb més varietat de productes, a banda del rap: gambons salvatges, lluç, musclos, pop i llagostins. Això sí, “el més important d’aquesta recepta és que el fumet quedi gustós i amb un toc picant”, comenta la Maria.
La nostra ruta marítima acaba al mercat de Galvany, on visitem Peix de Platja Joan. Allà ens reben la Tenny i la Mireia, que si sou clients habituals segur que les coneixereu, ja que fa 28 anys que estan vinculades amb aquesta parada. A la Tenny també li encanta el rap, per això ens proposa fer-lo allagostat aquest Nadal. “El marisc ha d’estar present sí o sí!”, afirmen. Tot i això, ens recomanen més plats. Us sona el “turbot al forn”? La Mireia diu que està boníssim: “Ho té tot, és agraït d’aspecte, fàcil de cuinar, té un sabor molt fi i no costa de digerir”. Ens recorden que els seus productes són de proximitat i que fa menys de 24 hores que els han arribat a la parada. Gambes de Palamós, cloïsses, escopinyes, eriçons, llagostes, llamàntols, lluç, bonítol, calamars... hi ha de tot!
Aquestes festes, el peix i el marisc no poden faltar a la teva taula si vols triomfar amb els teus convidats. Així que aposta per productes frescos, de proximitat i amb segell de qualitat dels mercats de Barcelona.