Plats saludables, de proximitat i intergeneracionals al mercat del Carmel
L’Escola de Salut per a les Persones Grans (ESPG) del Carmel té l’objectiu de millorar l’estat de salut percebut de les persones grans a través de sessions grupals gratuïtes setmanals on les persones assistents participen en tallers pràctics i xerrades.
Una d’aquestes activitats va ser una Sessió Intergeneracional d'Alimentació Saludable i de Proximitat que va tenir lloc el dia 20 de febrer al mercat del Carmel: una activitat que busca promocionar l’alimentació saludable i sostenible, combatre la solitud no desitjada, així com fomentar la col·laboració entre els participants més grans i els joves.
Aquest projecte està impulsat per la treballadora social sanitària del CAP Carmel, el tècnic del programa contra la soledat no volguda del Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona, i l’Agència de Salut Pública de Barcelona, amb la col·laboració de diversos equipaments comunitaris del barri del Carmel.
La trobada va comptar amb la col·laboració de la Fundació Adsis i l’Associació HEBE, dues entitats que ajuden a formar joves en situació de vulnerabilitat. D’una banda, Adsis treballa amb joves d’entre 16 i 21 anys que, per diferents circumstàncies, no han pogut completar l’ESO, als quals ofereix una formació tècnica (cursos especialitzats) i bàsica perquè puguin retornar al sistema educatiu. D’altra banda, HEBE es caracteritza per ser un servei de primera acollida per aquelles persones que fa poc temps que estan al territori i volen promoure la seva autonomia a través de projectes de formació instrumental bàsica, activitats socioculturals i de lleure relacionades amb el coneixement de l’entorn. Concretament, els joves que han assistit a l’activitat formen part de la formació de cuina que ofereixen les dues organitzacions.
La sessió va començar amb una petita introducció, durant la qual els organitzadors han explicat la dinàmica. Dividits en petits grups intergeneracionals de quatre persones (dues ‘grans’ i dues joves), els participants van haver de crear un plat saludable amb aliments del mercat. Per fer-ho, es van repartir dues fitxes per grup. Abans de començar, però, la Inma, infermera de l'Agència de Salut Pública de Barcelona i Ivan, el dietista-nutricionista del CAP Carmel, van explicar com s’havien d’estructurar els plats: cadascun havia d’incloure un 50% de verdures o hortalisses (qualsevol mena, però si són de temporada o de proximitat, millor!), un 25% de farines (pasta, pa, o tot allò que provingui d’un cereal. L’ideal és que siguin integrals) i un 25% de proteïnes (aliments d’origen animal o llegums). Amb tot preparat, els participants es van posar en marxa per recórrer el mercat i col·laborar per construir plats saludables.
La dinàmica va propiciar la col·laboració entre els dos col·lectius participants, que van gaudir passejant per les parades del mercat i buscant aliments per completar els seus plats: fruita i verdura, peix i marisc, llegums, aviram i ous, carns…
Ho explica molt bé la María Justa, per exemple, veïna del barri i clienta habitual del mercat. Cada dissabte va a comprar i hi ha dues parades que mai fallen: la fruiteria Moreno i la peixateria Esther. Li va agradar molt la iniciativa: ella pot aprendre d’ells i ells d’ella. ‘Ells’ són el Darwin i l’Ian, dos nois de 16 i 17 anys. Ens expliquen que per exemple, ahir a classe van cuinar truita de patates amb ceba caramel·litzada. A la Maria Justa també li agrada la truita amb ceba, perquè ens diu que si no queda molt seca!
Després d’una estona investigant què els podia oferir cada parada, els grups s’han ajuntat de nou per posar en comú els plats construïts. Us podem avançar que n’han quedat alguns de boníssims, ja que amb productes frescos i de proximitat és molt més fàcil crear un plat saludable!
I quin ha estat el resultat? Un dels grups ha creat un plat de llenties amb arròs, bròquil i costelles. Tal com han explicat els responsables, no està malament, però hi ha dos aliments proteics (llenties i costelles), així que s’hauria d’escollir un d’aquests dos. Un altre grup ha construït un plat que consistia d’una amanida de tomàquet, ceba i pastanaga, un filet de vedella i arròs. Un bon exemple d’un plat equilibrat!
Per acabar l’activitat, els organitzadors han repartit el tríptic dels “Petits canvis per menjar millor”, de la Generalitat de Catalunya, perquè tots els participants poguessin endur-se una guia per recordar el que han après durant la sessió i reforçar els hàbits alimentaris saludables. Per exemple, la guia recomana incrementar el consum de fruites i hortalisses, llegums i fruita seca i portar una vida activa i social; apostar per l’aigua, els aliments integrals, l’oli d’oliva verge i el consum d’aliments de temporada i proximitat i, finalment, reduir el consum de sal i sucre, carns vermelles i processades i aliments ultraprocessats.
Finalment, s’ha fet una breu presentació de la Biblioteca del Carmel. La Mercè, l’educadora de la biblioteca, ha explicat que cada divendres, de 10:30 h a 13:30 h, s’habilita a la parada un servei de préstecs de llibres, Bibliomercat. Aprofitant l’ocasió, ha portat llibres de cuina i còmics i ha convidat els joves a fer-se el carnet de la biblioteca per continuar aprenent.
Joves i grans han compartit un matí d’aprenentatge i col·laboració, on l’experiència i la saviesa dels uns i els coneixements de cuina dels altres s’han combinat a la perfecció per crear una sessió intergeneracional plena de complicitat.