Podríeu imaginar-vos una dieta sense tomàquets?
Els tomàquets són un ingredient clau a la dieta mediterrània i un element imprescindible a la cuina catalana. Qui no s’ha fet un bon pa amb tomàquet per esmorzar o sopar? Què seria un entrepà sense tomàquet? I és que aquest ingredient enriqueix tots els plats!
Els tomàquets venen en una àmplia gamma de formes, mides i colors. Des dels petits i dolços tomàquets cherry fins als grans i carnosos tomàquets de pera: i és que hi ha varietat per a tots els gustos i propòsits culinaris!
L’Antonio, de Fruites i Verdures Antonio i Pilar del Mercat de la Barceloneta, ens explica que tenen de tot: "tomàquet raf, verd, de pera, cherry, de penjar i de branca". Cada una d’aquestes varietats és idònia per a un ús específic a la cuina. L’Antonio ens indica que el tomàquet de penjar és perfecte per al pa amb tomàquet, ja que "mulla bé el pa". D’altra banda, per cuinar, el tomàquet de branca és el més versàtil, ideal per a sofregits i altres preparacions culinàries.
A Fruites i Verdures Parra del Mercat de Sant Antoni, la Juani ens explica que el tomàquet de pera també és una opció molt popular, ja que té més carn i és ideal per a la cuina. I ara que arriba l’estiu, “el producte estrella és el tomàquet de Barbastro”.
Els tomàquets són una incorporació versàtil i saludable a qualsevol dieta. A més, es poden afegir a sandvitxos, pasta, pizzes i molts altres plats. També es poden utilitzar per fer salses, cremes i fins i tot menjars en conserva per gaudir del seu sabor durant tot l'any. Per exemple, la Juani ens proposa cuinar tomàquets verds amb espècies a la fregidora d'aire. "És espectacular!".
Tot i que trobareu tomàquets al mercat durant tot l’any, ara és la seva temporada òptima! De fet, si els voleu cultivar a casa us recomanem plantar-los ja, si no, fareu tard!
Com a recomanació, és preferible mantenir els tomàquets a temperatura ambient fins al moment de consumir-los. A l’estiu, quan fa més calor, cal que els mantingueu en un lloc el més fresc possible, però sense arribar a posar-los a la nevera.
Per a més consells pràctics, no dubteu a preguntar a la vostra parada de confiança, que segur que us resoldran qualsevol dubte que tingueu! Amb l’arribada del bon temps, a qui no li ve de gust un bon gaspatxo?