Preparats per a l’hivern? Fruites i verdures de temporada amb Tugas i Companyia!
D’aquí a onze dies donarem la benvinguda a l’hivern! Aquesta època de l’any es caracteritza per fruites riques amb vitamina C i fibra com les taronges i les mandarines, i per verdures riques en aigua, fibra, vitamines i minerals com els espinacs, les cols de Brussel·les, les bledes, la coliflor, el bròquil i el porro.
A la parada Tugas i Companyia, del Mercat de Sant Andreu, podreu trobar totes aquestes varietats i moltes més aquesta temporada! La Montse i l’Imma Tugas ens van explicar durant la fira Mercat de Mercats d’aquest any que les taronges que tenen a la seva parada provenen de València i, les pomes, de Begues. Productes frescos, de proximitat i de temporada!
Les mandarines i les taronges, les fruites predominants d’aquesta època, són molt bones per al nostre organisme per diferents motius: enforteixen el sistema immunitari, contribueixen a la hidratació de la pell, combaten el restrenyiment, ajuden a la recuperació de minerals després de fer exercici, prevenen malalties com l’obesitat o la diabetis, ajuden a controlar el pes gràcies a les seves propietats diürètiques i antioxidants i són claus en la formació del col·lagen dels nostres ossos i músculs. A més, un petit consell! Procureu consumir cítrics després de menjar aliments com les llenties, ja que afavoreixen l’absorció del ferro.
Les germanes Tugas ens van revelar una de les seves receptes estrella d’aquesta època de l’any: coliflor al vapor, gratinat amb formatge i ametlla ratllada.
- Primer de tot, s’ha de partir la coliflor en rametes i bullir-la de 10 a 15 minuts. Preescalfem el forn a 180 ºC.
- Saltegem les ametlles amb una mica d’oli.
- Batem la llet i els ous i hi afegim formatge emmental, aconseguint una barreja homogènia. També podem fer directament una beixamel amb llet, mantega, farina i nou moscada.
- Traiem la coliflor del foc, l’escorrem i la banyem a la barreja anterior, cobrint-la amb les ametlles i el formatge ratllat. Hi podem afegir una mica de pebre negre i orenga.
- Ho deixem al forn durant aproximadament 20 minuts per gratinar-ho. I a punt per servir-ho! Deliciós!
L’Imma i la Montse Tugas també ens van descobrir aliments més desconeguts com la colrave: una verdura molt versàtil que es pot consumir crua en amanides, cuita, guisada, en cremes… Segons les variants, pot ser d’un color gairebé blanc, verd clar o blau porprat.
Ja ho sabeu, ara que s’acosta l’hivern, incorporeu algunes d’aquestes verdures i fruites (inclòs la colrave!) als vostres àpats i animeu-vos a preparar la recepta de coliflor gratinada! Segur que no us decebrà!