Propostes dolces per Sant Jordi
Us heu preguntat mai d'on prové la festivitat de Sant Jordi? Aquesta celebració tan emblemàtica de Catalunya té les seves arrels a l'època medieval. Cada 23 d'abril, es commemora la llegenda de Sant Jordi, un cavaller que va enfrontar-se a un drac que terroritzava la població, salvant així una princesa i tot el poble. Segons la llegenda, de la sang del drac va sorgir un roser, del qual Sant Jordi va arrencar una rosa per regalar-la a la princesa com a símbol de victòria i amor.
Però, sabeu per què també es regalen llibres? Aquesta festivitat coincideix amb el Dia Internacional del Llibre, que commemora la mort de dos grans escriptors de la literatura mundial: William Shakespeare i Miguel de Cervantes. És per això que, tradicionalment, les dones regalen un llibre els homes.
Tot i que la celebració de Sant Jordi destaca principalment pel regal de roses i llibres, quina millor manera de celebrar aquesta ocasió que amb una selecció gastronòmica típica d'aquesta diada? El pastís de Sant Jordi és, sens dubte, el dolç més emblemàtic d'aquesta celebració.
Aquesta delícia és formada per un pa de pessic esponjós, sovint farcit amb crema o nata, i cobert amb una capa de crema cremada o xocolata. La seva presentació és característica: en forma rectangular, simulant la portada d'un llibre. La seva decoració inclou imatges com la d’una rosa i un llibre, símbols de la festivitat de Sant Jordi, així com les quatre barres tradicionals de la bandera catalana.
A més del pastís de Sant Jordi, la diada també és una ocasió ideal per degustar-ne el seu pa especial. Aquest té la forma característica del tradicional pa de pagès, amb una crosta dura i una textura esponjosa a l'interior. La seva elaboració és senzilla, fet amb ingredients com farina, llevat, sucre, llet, ou, mantega i sal. A aquests s'afegeixen també el formatge i la sobrassada. Cada ingredient s'incorpora individualment a la massa abans de formar les tires verticals amb els ingredients intercalats.Això produeix que, en tallar-lo, es vegin les quatre barres de la bandera catalana.
A part del clàssic pa de Sant Jordi, si preferiu una opció de dolç més lleugera i suau, us encantarà la banda de crema i gerds. Elaborada amb una base de pasta de full i adornada amb una capa generosa de crema i gerds. Aquest dolç, també representa la bandera catalana.
Per als més petits de la casa, Sant Jordi també és sinònim de galetes i caramels. Aquests dolços es presenten en diverses formes i temàtiques, des de roses i llibres fins a dracs i cavallers. Les galetes elaborades amb una massa de mantega, són decorades sovint amb “glacejat”.
Us perdreu tot el que els mercats tenen per oferir? Us convidem a visitar els mercats de Barcelona durant aquesta festivitat, on podreu trobar tots aquests dolços i molt més!