Quina diferència hi ha entre el pollastre de pell groga i el de pell blanca?
Us heu preguntat mai en què es diferencien els pollastres de pell groga i els de pell blanca que trobem al mercat? La resposta curta és que no hi ha cap diferència, tret del color. De fet, encara que com a consumidors tenim una certa preferència pel pollastre groc perquè l’associem majoritàriament amb els sistemes de cria tradicionals, en realitat el color per si sol no té a veure ni amb el mètode de cria, ni amb la seva qualitat ni amb les propietats nutricionals. Des de la Federació Avícola Catalana, com a representants dels productors d’aviram de Catalunya, us expliquem perquè és així i perquè al mercat el pollastre groc ha anat guanyant presència per sobre del blanc.
Els pollastres de creixement lent que trobem al mercat, tant els camperols com d’altres tipus, acostumen a ser de color groc a causa de les preferències dels consumidors, que associem aquest color amb una major rusticitat i amb la cria a l’aire lliure. El color groc que tradicionalment té el pollastre anomenat “de pagès”, actualment també el trobem a altres tipus de pollastre i és per això que el pollastre groc té més presència que el blanc al mercat. Però si ens fixem en les propietats nutricionals o en la qualitat de la carn, tots dos tenen les mateixes característiques. Actualment a Catalunya es produeix indistintament tant pollastre groc com pollastre blanc, per donar resposta a les preferències de tots els consumidors.
La coloració del pollastre groc s’obté fàcilment incorporant carotenoides al pinso, com ara blat de moro i/o pigments autoritzats específicament. Els carotenoides estan presents de manera natural a diversos aliments, que podem distingir pel seu color groc o taronja. Quan estan presents a l’alimentació dels pollastres, fan que la pell, el greix i també la carn adoptin una coloració groga, que pot ser més o menys intensa en funció de la proporció de carotenoides que hi hagi al seu aliment.
Cal destacar que aquests pigments, com tots els components del pinso, són avaluats de forma molt rigorosa per les autoritats pertinents de la Unió Europea pel que fa a la seva eficàcia i innocuïtat i són degudament autoritzats.
Tant si us agrada més el pollastre blanc com el groc, en qualsevol cas estareu triant un aliment fresc i natural de la millor qualitat, saborós, de fàcil digestió i amb moltíssimes propietats nutritives, que la fan molt recomanable com a part d’una dieta completa i saludable en totes les etapes de la vida.