Receptes per combatre la calor aquest estiu
Amb l’arribada de l’estiu i la calor, molts dels plats que ens agrada preparar durant la resta de l’any no són els més adequats si volem pal·liar les altes temperatures. No obstant això, no us preocupeu perquè avui visitem una de les parades dels mercats de Barcelona on ens proposaran dues receptes que us refrescaran!
Si anem al Mercat de Les Corts, a la Bacallaneria Gavaldà, trobem en Carlos, que suggereix alguns dels seus productes com a ingredients claus per cuinar receptes fresques aquest estiu. En primer lloc, els espàrrecs de Navarra són una gran opció per fer una crema que podeu deixar a la nevera i gaudir en el moment que més us convingui.
Per fer-la a casa necessiteu els següents ingredients:
- 500 grams d'espàrrecs blancs
- 1 ceba mitjana, picada
- 2 grans d'all, picats
- 3 cullerades d'oli d'oliva verge extra
- 4 tasses de brou de verdures o brou de pollastre
- Sal i pebre al gust
- Cebollí fresc o julivert picat per a guarnir
Un cop preparats, l’elaboració a seguir és:
- Rentar bé els espàrrecs blancs i tallar l'extrem dur. Tallar els espàrrecs en trossos de 2-3 centímetres de llarg.
- Escalfar l'oli d'oliva en una olla gran a foc mitjà. Afegir la ceba picada i l'all i sofregir fins que estiguin tous i lleugerament daurats.
- Afegir els trossos d'espàrrecs a l'olla i saltar-los durant uns 2-3 minuts.
- Afegir el brou de verdures o brou de pollastre a l'olla i portar a ebullició. Reduir el foc i deixar coure els espàrrecs durant uns 15-20 minuts, o fins que estiguin tendres.
- Retirar l'olla del foc i utilitzant una batedora de mà o un robot de cuina, triturar la sopa fins a aconseguir una textura suau i homogènia.
- Tornar a posar l'olla al foc a temperatura mitjana-baixa. Escalfar la crema d’espàrrecs durant uns 5 minuts fins que estigui ben calenta, sense deixar que arribi a ebullició. Condimentar amb sal i pebre al gust.
- Servir la crema d’espàrrecs en bols i guarnir amb cebollí fresc o julivert picat per sobre.
Un cop acabada, podeu deixar-la refredar a la nevera i ja tindreu un plat preparat per dinar.
Un altre producte que destaca en Carlos és el bacallà esqueixat, ja que és ideal per incorporar-lo en amanides fresques, on aporta un toc de personalitat. A més, a la parada podreu comprar-lo salat o dessalat segons quan tingueu pensat preparar-lo. Si us agrada la idea, podeu provar la següent combinació:
Ingredients:
- 400 grams de cigrons cuits
- 200 grams de bacallà dessalat i esqueixat
- 1 ceba vermella, tallada en rodanxes fines
- 1 pebrot vermell, tallat en tires fines
- 1 cogombre, pelat i tallat en rodanxes fines
- Un grapat de fulles d'enciam, rentades i tallades
- 8-10 olives negres, sense os, tallades per la meitat
- 2 cullerades d'oli d'oliva verge extra i 2 cullerades de vinagre de vi
- Sal i pebre al gust
- Julivert fresc picat per a guarnir
Elaboració:
- En un bol gran, combina els cigrons cuits, el bacallà esqueixat, la ceba vermella, el pebrot vermell, el cogombre, les fulles d'enciam i les olives.
- En un recipient petit, prepara la vinagreta barrejant l'oli d'oliva, el vinagre de vi, la sal i el pebre. Remena bé per a emulsionar els ingredients.
- Aboca la vinagreta sobre els ingredients de l'amanida i remena suau per a assegurar-te que tots els ingredients quedin ben coberts amb la vinagreta.
- Tasta l'amanida i ajusta la sal i el pebre segons el teu gust.
- Deixa reposar l'amanida a la nevera durant uns 20-30 minuts perquè els sabors es combinin i es refredi.
- Abans de servir, empolvora julivert fresc picat per sobre com a guarnició.
Aquesta amanida de cigrons amb bacallà esqueixat és una opció saborosa i nutritiva, ideal com a plat principal per a un dinar lleuger o com a guarnició refrescant.