Seguim amb el segon dia de la Fira Mercat de Mercats a la plaça de Catalunya!
La fira ha inaugurat la seva programació amb la xerrada ‘Gastronomia i creativitat’, a càrrec del xef Oriol Castro del restaurant Disfrutar, guardonat amb dues estrelles Michelin i considerat el millor restaurant d’Europa i el segon del món. Durant la sessió, el cuiner ha compartit els seus records als mercats de l’Estrella, la Boqueria i el Ninot i ha explicat que la cuina és sinònim d’emoció, amistat, personalitat i evolució. De la mà del xef Nil Dulcet ha preparat dues elaboracions amb anxoves i sardines, i ha apropat a les persones assistents a alguns dels plats més reconeguts del seu restaurant, la fulla de bolets cruixents i rovellons secs, tonyina amb greix de vedella, ous ferrats de diferents sabors o l’esferificació Deluxe.
Durant el matí, els nens i nenes han pogut participar en diverses activitats infantils (cuinetes, literatura gastronòmica, ioga i i il·lustració…) i han gaudit també d’un taller de la mà de Mercabarna sobre la campanya ‘5 al dia’, que promou la importància de menjar 5 racions diàries de fruita o hortalisses: han elaborat una amanida de tardor amb diferents productes de temporada.
A les 12.15 h hem gaudit del showcooking de la xef Alejandra Ormeño del restaurant Ají, reconeguda per la guia Michelin. Ha preparat dues propostes de cuina nikkei, una fusió de gastronomia peruana i japonesa: un “tiradito de tonyina” i unes vieires a l’ají. La xef ha remarcat la importància dels productes de temporada i de proximitat en la gastronomia, sent aquests la base d’una bona cuina.
Hem seguit la jornada amb una xerrada magistral sobre la carn de cavall amb Juan Antonio Ortiz, comerciant del Mercat de Provençals, que ens ha explicat les propietats d’aquest tipus de carn i diverses recomanacions a l’hora de comprar-la i consumir-la.
A continuació, hem gaudit del taller ‘Cuina eficient: formes d’aprofitar el temps i els recursos’ de la mà de la Fundació Espigoladors, una organització sense ànim de lucre que lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari d'una forma transformadora. Durant la sessió, hem après a cuinar croquetes de cigrons amb arròs, pastanaga i moniato, elaborades a través de la tècnica d’aprofitament alimentari. També hem après trucs i consells per tal de reduir el malbaratament alimentari, com la utilització d’una bossa per congelar les restes de les verdures per elaborar caldos.
Eixarcolant és un col·lectiu que té per objectiu fomentar un model de producció, distribució i consum més sostenible, ètic i just, servint-se de la recuperació de les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals. Amb l’Adriana i la Karine hem après sobre plantes oblidades, com la ruca silvestre de flor groga i les borraines, i les hem aplicat en quatre receptes diferents: una truita d’ortiga i formatge de cabra, un hummus de carabassa amb flors, una amanida de fulles tendres i una maionesa amb ravenissa blanca.
A les 17.30 h, hem assistit al showcooking del xef Raül Balam, del restaurant Moments, que compta amb dues estrelles Michelin. En aquest establiment són especialistes en menús temàtics i, en aquesta sessió, ens ha preparat quatre plats inspirats en La Volta Ciclista i quatre de les seves parades: Múrcia, Granada, Madrid i Saragossa. El plat de Múrcia ha estat un “zarangollo”, un remenat d’ous amb ceba, carabassó i ous, però versionat! El de Granada, un plat amb ajoblanco i jubz farcit d’herbes (alfàbrega, menta i anet) i hummus de llenties, i el de Madrid, una espècie de ‘cap i pota’ però amb tripa de bacallà. Hem acabat amb unes postres delicioses que versionen la fruita d’Aragó, banyada en xocolata, i amb mel i cacau amb oliva deshidratada.
Per acabar, ens hem acomiadat del segon dia de la Fira Mercat de Mercats amb un concert de l’artista Meritxell Neddermann, una degustació de vins a l’aula de la mà de l’INCAVI i la sessió del DJ Guille de Juan.
I encara queda un dia sencer de Fira! Demà us esperem a la plaça de Catalunya per gaudir d’un showcooking d’alta gastronomia a les 12 h a càrrec dels xefs Francesc Beltri i Nicolás de la Vega del restaurant Slow & Low, un taller creatiu de fruita seca a les 13.30 h, un showcooking d'alta gastronomia a càrrec del xef Rafa de Bedoya del restaurant Aleia a les 16 h, un taller de pasta fresca a les 17 h, un taller de còctels a les 18.15 h i una degustació de vins catalans a les 19.30 h. A més a més, els petits de la casa s’ho passaran d’allò més bé amb un taller d’hamburgueses, contacontes i tallers de ioga i il·lustració. I no ens podem oblidar de la música en directe, amb les actuacions de Pale Moon a les 13 h, Maria Jaume a les 18 h i sessions de DJ.