Setmana Santa: tradicions a taula!
Bunyols, mones, torradetes de Santa Teresa, bacallà, coques… Celebrem la Setmana Santa, uns dies en què les nostres taules es vesteixen amb plats típics que ens connecten amb la tradició i la cultura.
Arriba el torn del salat. I si hi ha un producte que representa com cap altre la cuina de Setmana Santa, és el bacallà. Però, t’has preguntat mai per què és tan típic en aquesta època? Tot té a veure amb la Quaresma, el període de quaranta dies abans de Pasqua durant el qual, segons la tradició cristiana, es practicava l’abstinència de carn. El bacallà, salat i conservable, era l’alternativa perfecta, especialment quan no tothom tenia accés a peix fresc.
Aquest peix s’ha mantingut com un símbol de la cuina d’aquests dies i es pot preparar de moltes maneres. Avui us recomanem el bacallà a la llauna, un clàssic de la cuina catalana que es prepara amb bacallà cuit al forn sobre una base de patates, amb tomàquet, pebrot, all i julivert.
La Setmana Santa també és un moment per redescobrir la cuina de temporada: verdures fresques, llegums i plats senzills però plens de sabor. Un bon exemple és la coca de recapte, que es prepara amb una base de pa pla i es cobreix amb verdures escalivades com pebrot, albergínia i ceba. Sovint, s’hi afegeixen sardines o botifarra, fent una combinació tan humil com deliciosa.
I si parlem de plats reconfortants, avui apostem per dos plats ben nutritius: potatge de vigília i la sopa d’all. El potatge és un plat contundent fet a base de cigrons, bacallà, espinacs i ou cuit ens aportarà les proteïnes que necessitem. Per la seva banda, la sopa d’all, elaborada amb pa, ous, all, pebre vermell, oli d’oliva i aigua, és un dels plats de cullera més clàssics i austers.
I ara és el torn del dolç. En aquesta època, no ens podem oblidar dels bunyols de Quaresma, que se solen menjar els dimecres i divendres durant aquest període. Fets amb farina, ous, sucre i una mica de llevat, es fregeixen fins que queden daurats i es poden menjar tal qual o farcits de crema. Són un autèntic caprici!
El Dilluns de Pasqua és sinònim d’alegria i celebració, sobretot per als més petits, que esperen amb il·lusió la seva mona de Pasqua. Aquesta tradició tan arrelada consisteix a regalar als fillols i filloles una mona per part dels padrins, com a símbol de l’acabament de la Quaresma.
I per acabar, us portem les clàssiques torrades de Santa Teresa, unes delicioses llesques de pa que primer es mullen en llet i s’aromatitzen amb canyella i després es fregeixen.
Durant aquests dies, els mercats de Barcelona són l’espai ideal per trobar productes frescos, de qualitat i de proximitat per cuinar totes aquestes receptes. Bon profit!