Tints naturals a partir d'aliments reaprofitats
Sabies que amb restes de verdures i aliments pots crear tints naturals? Doncs sí! Durant la passada edició de Mercat de Mercats, Pilar Alonso (la Tintorista), ens va compartir com aprofitar pells d'aliments per poder crear tota mena de peces de roba amb estampats únics.
La primera opció és un tint per immersió. Primerament, has de posar unes pells de ceba, o si no, també pots utilitzar pells d'alvocats o de magrana. Introduir-les a l'olla, posar aigua (més o menys quantitat segons el que vulguis tintar), i coure durant 3 o 4 hores.
Ara és moment d'agafar una samarreta o un drap de cotó. S'ha de tenir en compte, però, la base de tela que fas servir, ja que cada tela rep el color de manera diferent, i el cotó és la millor opció! Ara és moment de posar-li objectes dins la samarreta, com poden ser pals, gomes, botons, pinces, cordes... Després, arruga-la, lliga-la amb una corda, i posa la samarreta a bullir a l'olla durant uns 25 minuts, tot i que ho pots deixar hores, i inclús dies, segons la intensitat de color que vulguis obtenir. Una vegada està llest, només caldrà deixar refredar, i aconseguiràs un estampat únic! Tot dependrà de les eines i la pressió en què lliguis la samarreta, així que sigues creatiu!
T'has quedat amb ganes de fer més estampats? Doncs una segona opció ben fàcil la pots fer amb coses que segur que tens a la cuina de casa, com ceba groga o vermella, espècies com la cúrcuma, tomàquet, fruites del bosc o flors seques (l'espècie de cosmos és idònia per tintar).
A continuació, agafa un altre peça de roba, i simplement has d'anar afegint ingredients, amb trossos més petits i més grans, i en diferents disposicions. Aquests ingredients s'han de posar només a la meitat del teixit, ja que s'ha de doblegar i sortirà un efecte "mirall". Tant pot ser en vertical, horitzontal, diagonal... però recorda, només en una meitat!
Una vegada ho tens llest, s'ha de doblegar per la meitat, i enrotllar, i amb una corda, lligar-ho molt fort per tot el drap per evitar que s'obri. I a cuinar-ho! Deixar-ho durant uns 30 minuts al vapor, i una vegada llest, treu-ho de l'olla, i posa-ho en un cubell d'aigua per treure l'excés de pigment.
Com a truquet, la majoria de tints naturals agafen més intensitat i saturació si els deixem reposar 1 o 2 nits, ja que es van oxidant i agafen més intensitat. Segons els dies de cocció, la quantitat d'aliments que li afegeixis o l'aigua que utilitzis farà que els colors variïn. Ah, i la llet de soja ajuda a agafar el color!
Ara només et queda provar, i segur que et surt una samarreta d'allò més original!