Unes vacances per aprendre a menjar de forma saludable
Hi ha moments a la vida en que un voldria tornar a la seva infantesa. Veure com gaudeixen els nens que van al Casal de Cuina Saludable que es fa aquesta darrera setmana de les vacances escolars a l’Aula Gastronòmica del Mercat del Ninot ens porta de cap a un d’aquests instants ens els que desitjaríem no haver crescut mai. L’activitat té tant d’èxit que totes les places disponibles estaven exhaurides setmanes abans del seu inici. No calen coneixements previs de cuina. Només portar una davantal, una mascareta i una carmanyola per portar a casa els plats que han descobert en aquells dia.
Trobem als nens que hi participen descobrint les propietats i els sabors de les verdures i fruites que ens regala l’estiu. Concentrats entre albergínies, carabassons, figues, préssecs, melons i síndries amb les que exerciten els seus cinc sentits. Han descobert el gran joc que és la cuina i es diverteixen mentre s’habituen a treballar en equip, guanyen independència i confiança i prenen consciència de les seves responsabilitats.
El Rubén, que és monitor en aquest casal, ens explica que “incorporar els nens a la preparació dels aliments, que vegin les parades del mercat on es compren, estimula a que internalitzin de ben petits bon hàbits alimentaris i també d’higiene”, que respectin, especialment en aquests temps pandèmics que vivim, les normes de seguretat. “A més adquireixen nocions sobre nutrició, desenvolupen la seva destresa manual i les seves habilitats comunicatives i de socialització”.´
Mentre el Rubén ens parla els nens escriuen a les seves llibretes les receptes, pesen allò que cuinen i parlen entre ells per decidir entre tots si allò que cuinen està quedant bé, si valdria la pena afegir una mica més d’algun producte o si caldria introduir més ingredients per aconseguir un sabor encara millor. Formes nutritives de fomentar la seva creativitat i d’entendre una cosa tant senzilla com que cuinar és compartir, crear felicitat i complimentar a la gent que estimes.
A l’obrador han aparegut unes suculentes broquetes de fruita que adobaran amb Nutella.
Nutella a un casal de cuina saludable? La resposta és afirmativa, es clar que la recepta no és exactament la mateixa que hi ha en els pots que apareixen als mostradors de les grans superfícies. “D’entrada no porta gens de sucre, quan les que es trobem als supermercats en tenen més del 90%”, explica en Rubén. I com s’aconsegueix aquest miracle? Fàcil. Endolcint amb productes alternatius.
El Rubén ens explica que els nens que participen en aquest casal han aconseguit obtenir un resultat molt similar tant pel que fa a la textura com en el sabor utilitzat endulcorants naturals com els dàtils i el sirop d’atzavara, que es barregen amb avellanes, cacau i una beguda vegetal que substitueix la llet. Els nens xalen amb descobrir aquest dolç diferent al que estan acostumats i del que se’n senten orgullosos perquè l’han fet ells mateixos.
L’experiència és complerta, perquè junts han recorregut el mercat per conèixer els productes i triar-los. Els encanta parlar amb els paradistes i escoltar les seves històries mentre comparen preus i qualitats. Aprenen coses com que els pollastres no són aquelles coses envasades que troben tallades a trossets als supermercats i al·lucinen quan es troben cara a cara amb peixos que ni tan sols imaginaven que existissin. Aprenen també una cosa bàsica, un secret que molts adults encara desconeixen, i és que la seva salut comença als taulells on compraran el seu menjar.
Quan acabi aquesta setmana no quedarà més remei que esperar l’any vinent, però per fer més passador el temps caldrà estar amatents a les saboroses activitats que l’Aula de Cuina del Mercat del Ninot seguirà oferint als amants del bon menjar.