Dreceres de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Tràmits
  • Plànol BCN
  • Canals de comunicació
  • Com s'hi va

Canviar idioma

  • Català
  • Castellano
  • English
  • www.barcelona.cat
  • Català
  • Logo Ajuntament de Barcelona
  • www.barcelona.cat
  • Ajuntament de Barcelona

Dreceres de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Tràmits
  • Plànol BCN
  • Canals de comunicació
  • Com s'hi va

Canviar idioma

  • Català
  • Castellano
  • English
Vés al contingut

Mercats de Barcelona

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges #demercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Consells de l'àvia
      • Receptes
      • Salut
      • Productes de temporada
      • Aules de mercat
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges #demercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Consells de l'àvia
      • Receptes
      • Salut
      • Productes de temporada
      • Aules de mercat
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
  1. Inici
Xai, bé, corder, un aliment dels més apreciats

Xai, bé, corder, un aliment dels més apreciats

dv., 02/09/2022 - 09:18
categories
Productes de temporada
Receptes

El xai, bé o corder, també conegut per xot o me, és un dels animals més apreciats en la gastronomia mediterrània, i s’anomena diferent segons les terres d’origen. La seva època òptima de consum és l’estiu, i quan arriba el bon temps és quan s’obté una carn més melosa. Es pot comprar durant tot l’any, però en aquests mesos de calor, un bon xai a la brasa o al forn és tot un plaer!

El xai té un munt de propietats beneficioses. Té un alt contingut en proteïnes d’alta qualitat, i és una font de ferro i de zinc. Ens aporta vitamines del grup B, que ajuden a la salut del sistema nerviós. El contingut de greix en el xai és similar al d’altres carns vermelles, però té unes parts més magres, que són menys conegudes i que us recomanem tastar!

L’acte de menjar carn de xai a la brasa es fa des de fa segles, i és una festa molt habitual al nostre país. Les costellades són típiques en moltes llars durant la primavera, l’estiu i la tardor. Aquesta tradició ve de molt lluny, i ja a l’edat mitjana era un aliment molt típic en cases de famílies riques o més modestes.

Com a curiositat, la carn de xai, a diferència de la del porc o la de la vaca, és apta per a totes les cultures!

Als mercats hi trobareu talls i peces d’aquest animal com costelles, cuixes, espatlles, mitjanes, pits o faldes, que podeu menjar cada dia o en ocasions especials. A més, també en trobareu de diferents races com aranesa, ripollesa i xisqueta. I si teniu dubtes de la qualitat i l’origen, a les carnisseries us ho explicaran tot!

I ara que ja coneixeu una mica més aquesta delícia, us portem una recepta del llibre ‘Temps de mercats’ de la periodista gastronòmica Carme Gasull: espatlla de xai amb taronja.

INGREDIENTS (per a 4 persones)

– 1 espatlleta de xai

– 2 grans d’all

– 5 cullerades de melmelada de taronja

– 1 cullerada de maionesa

– Un vas de vi blanc

– 1 cullerada d’orenga

– Sal

– Pebre

ELABORACIÓ

– Preescalfeu el forn a 200 ºC. Amb un ganivet, feu uns talls a l’espatlleta i fiqueu-hi dins l’orenga i els grans d’all tallats per la meitat.

– Salpebreu-la i col·loqueu-la en una reixeta sobre la plàtera del forn amb un dit d’aigua on coureu el xai durant uns 40 minuts.

– A continuació, barregeu la melmelada de taronja amb la maionesa.

– Traieu el xai del forn i unteu-lo amb aquesta barreja. Després, torneu al forn l’espatlla durant 10 minuts més.

– Passat aquest temps, retireu-la del forn i deixeu-la reposar en una plata a banda.

– Desglaceu la plàtera del forn amb el vi blanc.

– Aboqueu el líquid resultant en un cassó i feu-lo bullir fins que s’espessi i obtingueu la salsa amb la qual regareu el xai.

 

A l’hora de cuinar-lo, al forn és una de les maneres de treure-li més bon partit. Si no voleu afegir-li més greix del que ja té, una bona marinada amb una mica d’oli d’oliva i moltes herbes aromàtiques ajudarà a ressaltar-ne el gust.

Com a truc, si heu comprat carn d’animals més vells, la millor alternativa és guisar o estofar la carn, ja que com més gran és l’animal, més dura és la carn, per la qual cosa requereix més temps de cocció.

I, per aprofitar al màxim, els talls menys apreciats de la carn són més econòmics que els més coneguts, i també tenen un munt de sortides. El coll, per exemple, és ideal per fer estofats o guisats com la caldereta. I dels menuts se’n poden fer embotits com la botifarra o la girella!

 

 

Categories

Aules de mercat
Disfruta els mercats
Mercats amb tu
Productes de temporada
Receptes
Salut
Trucs i Consells de l'àvia
Logo de l'Ajuntament de Barcelona
  • Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís Legal