Xai, bé, corder, un aliment dels més apreciats
El xai, bé o corder, també conegut per xot o me, és un dels animals més apreciats en la gastronomia mediterrània, i s’anomena diferent segons les terres d’origen. La seva època òptima de consum és l’estiu, i quan arriba el bon temps és quan s’obté una carn més melosa. Es pot comprar durant tot l’any, però en aquests mesos de calor, un bon xai a la brasa o al forn és tot un plaer!
El xai té un munt de propietats beneficioses. Té un alt contingut en proteïnes d’alta qualitat, i és una font de ferro i de zinc. Ens aporta vitamines del grup B, que ajuden a la salut del sistema nerviós. El contingut de greix en el xai és similar al d’altres carns vermelles, però té unes parts més magres, que són menys conegudes i que us recomanem tastar!
L’acte de menjar carn de xai a la brasa es fa des de fa segles, i és una festa molt habitual al nostre país. Les costellades són típiques en moltes llars durant la primavera, l’estiu i la tardor. Aquesta tradició ve de molt lluny, i ja a l’edat mitjana era un aliment molt típic en cases de famílies riques o més modestes.
Com a curiositat, la carn de xai, a diferència de la del porc o la de la vaca, és apta per a totes les cultures!
Als mercats hi trobareu talls i peces d’aquest animal com costelles, cuixes, espatlles, mitjanes, pits o faldes, que podeu menjar cada dia o en ocasions especials. A més, també en trobareu de diferents races com aranesa, ripollesa i xisqueta. I si teniu dubtes de la qualitat i l’origen, a les carnisseries us ho explicaran tot!
I ara que ja coneixeu una mica més aquesta delícia, us portem una recepta del llibre ‘Temps de mercats’ de la periodista gastronòmica Carme Gasull: espatlla de xai amb taronja.
INGREDIENTS (per a 4 persones)
– 1 espatlleta de xai
– 2 grans d’all
– 5 cullerades de melmelada de taronja
– 1 cullerada de maionesa
– Un vas de vi blanc
– 1 cullerada d’orenga
– Sal
– Pebre
ELABORACIÓ
– Preescalfeu el forn a 200 ºC. Amb un ganivet, feu uns talls a l’espatlleta i fiqueu-hi dins l’orenga i els grans d’all tallats per la meitat.
– Salpebreu-la i col·loqueu-la en una reixeta sobre la plàtera del forn amb un dit d’aigua on coureu el xai durant uns 40 minuts.
– A continuació, barregeu la melmelada de taronja amb la maionesa.
– Traieu el xai del forn i unteu-lo amb aquesta barreja. Després, torneu al forn l’espatlla durant 10 minuts més.
– Passat aquest temps, retireu-la del forn i deixeu-la reposar en una plata a banda.
– Desglaceu la plàtera del forn amb el vi blanc.
– Aboqueu el líquid resultant en un cassó i feu-lo bullir fins que s’espessi i obtingueu la salsa amb la qual regareu el xai.
A l’hora de cuinar-lo, al forn és una de les maneres de treure-li més bon partit. Si no voleu afegir-li més greix del que ja té, una bona marinada amb una mica d’oli d’oliva i moltes herbes aromàtiques ajudarà a ressaltar-ne el gust.
Com a truc, si heu comprat carn d’animals més vells, la millor alternativa és guisar o estofar la carn, ja que com més gran és l’animal, més dura és la carn, per la qual cosa requereix més temps de cocció.
I, per aprofitar al màxim, els talls menys apreciats de la carn són més econòmics que els més coneguts, i també tenen un munt de sortides. El coll, per exemple, és ideal per fer estofats o guisats com la caldereta. I dels menuts se’n poden fer embotits com la botifarra o la girella!