Bars amb història als mercats de Barcelona
Els bars dels mercats de Barcelona són espais amb molta història que combinen la passió per l’ofici i la gastronomia amb el desig d’oferir la millor experiència a la clientela. Amb una llarga tradició al seu darrere, molts d’aquests establiments s’han convertit en autèntics referents on gaudir de la cuina local i de proximitat. Per això, avui us portem una petita ruta per tres bars de mercat avalats per la seva trajectòria. Som-hi!
Comencem el recorregut al ‘Bar El David del Ninot’, al mercat del Ninot. Amb quatre dècades de trajectòria al mercat, l’establiment dirigit pel David aposta per “una cuina a l’antiga”, sense menús diaris i amb plats individuals ben elaborats. Amb receptes com els seus callos, la cua de bou o la tripa casolana, s’ha convertit en un punt de trobada per als amants del menjar tradicional fet com abans. El plat preferit del David és, sens dubte, la tripa, tot i que ell mateix reconeix que “els més demanats són els callos i la cua de bou”.
També ofereix una gran varietat d’esmorzars de forquilla i plats per emportar, especialment els dissabtes, el dia més intens de la setmana. La clientela és diversa: des de treballadors de l’hospital proper fins a veïns del barri o turistes que busquen menjar bé “sense mirar tant el preu”. El David del Ninot és una opció clàssica on la cuina i la qualitat del producte parlen per si soles!
Ens desplacem ara fins al mercat de la Trinitat, a Nou Barris, per conèixer el Bar Antonio. Regit per l’Antonio Mancebo, fa 28 anys que serveix bons esmorzars i tapes, convertint-se en un punt de trobada habitual per a la gent del barri. Des de ben d’hora al matí és conegut pels seus esmorzars complets, amb el suc de taronja natural com a protagonista. A més, compta amb una àmplia selecció d’entrepans, tant freds com calents.
Pel que fa a les tapes, les truites de diferents sabors —de ceba, d’all, d’espinacs o de carxofes— aporten varietat a la carta, ja que aprofiten els productes de cada temporada. També hi destaquen opcions clàssiques com les mandonguilles. Els dimecres són el dia de més activitat, quan molts veïns s’hi acosten per fer un mos. L’ambient proper i acollidor fa del Bar Antonio un lloc ideal per gaudir d’unes delicioses tapes casolanes!
Per acabar, fem parada al Bar La Familia, al mercat de la Guineueta. És un establiment emblemàtic per a qui busca un bon esmorzar, tapes casolanes o un menú complet, que fa més de 20 anys que està al mercat. Amb un horari ampli, de 6 h a 21 h, ofereixen un servei complet que s’adapta a les necessitats de la seva clientela habitual. El José Manuel, actual responsable, explica que el matí és el moment de més afluència, amb truites, entrepans i cafès per començar el dia amb energia.
Al migdia, l’oferta s’amplia amb tapes de temporada elaborades amb productes frescos de mercat, a més d’un menú diari amb plats combinats. L’oferta diversa i la constància en la qualitat de les seves elaboracions fan que el bar sigui un espai imprescindible per a la gent del barri.
Consolidar un negoci al llarg dels anys requereix molt més que experiència: cal mantenir un servei acurat i un producte de qualitat que convidi a tornar-hi. Aquests tres bars en són un bon exemple —petits tresors dins els mercats de Barcelona que demostren que la tradició i la bona cuina continuen ben vives, així que no dubteu a fer-los una visita!
