Donem la benvinguda a una nova edició de Mercat de Mercats!
Avui hem donat la benvinguda a la catorzena edició de la fira Mercat de Mercats. Un cap de setmana ple de gastronomia, activitats, showcookings, música en directe i molt més! Tant pels més grans com pels més petits, la fira té preparades sorpreses i entreteniments que no deixaran a ningú indiferent. Aquest any, a més a més, tornem a la plaça de Glòries, un espai ample i perfecte per celebrar una fira com aquesta.
El showcooking “Mercats de Forquilla: La veu de l’experiència” ha inaugurat la fira de la mà dels xefs Carles Gaig i Josep Armenteros, del restaurant Petit Comitè. Aquest cicle reivindica la tradició dels bars de mercat i dels restaurants i com a espais on la cuina popular i el producte fresc es troben per oferir plats autèntics i saborosos. Els xefs han elaborat una recepta de temporada: un arròs amb colomí i ceps, i han estat acompanyats del seu proveïdor d’aus: Carles Herrero Nadal, de la Granja Cal Nadal, criador d’aus del Penedès.
Al migdia, el protagonista ha estat el showcooking “Descobreix els secrets de la truita trufada del Bar Alegria”, amb el xef Tomás Abellán, fundador i CEO del Grup Alegria. Les persones han pogut veure en directe com es prepara aquesta icònica truita, símbol d’una cuina aparentment senzilla però plena de tècnica i sensibilitat gastronòmica.
Un any més, el producte fresc és el protagonista! Carn, peix, verdura, fruita… Per això, els visitants han pogut gaudir de les propostes dels comerciants de mercat amb productes immillorables per fer a les barbacoes. Els mercats que ens acompanyen aquesta edició de la mà d’uns comerciants meravellosos són: el mercat de la Boqueria (Soley, Sprimfruits i Cansaladeria Farrès), mercat de Felip II (Gallifa), de Galvany (La Barca), de la Merçe (Món Ibéric), del Ninot (Ca la Rat i Macià), de Provençals (Soler i Villalba), de Sant Gervasi (Only Granel), de Santa Caterina (Cuinats Josep, Torres, Rosa Marina), de sarrià (Waoo Artisan Bakery) i de Tres Torres (La Chiapaneca).
La tarda ha començat amb una xerrada molt especial, “La cuina com espai inclusiu: estratègies per l’autisme” amb Jordi Esteve, xef del restaurant Nectari, i Alberto Gutiérrez, president de la Fundació AutismeFriendlyClub, entitat té l’objectiu de fer de la restauració un espai més accessible per persones amb trastorn de l’espectre autista i les seves famílies. El Nectari és el primer restaurant de Catalunya que posa l’accent en aquest col·lectiu, amb l’adaptació de cartes amb pictogrames i la formació del seu personal. Aquesta iniciativa mostra com la cuina pot ser un espai de sensibilització i que tothom pugui gaudir del menjar: “amb el simple fet d’adaptar la carta, les persones autistes poden triar què volen menjar”.
Per primer cop, la fira ha comptat amb un pregó, i el protagonista ha estat el carismàtic Òscar Dalmau, veí de la Bordeta, qui ha recordat les seves visitess de petit als mercats de Sants i d’Hostafrancs. “Tornar als mercats no és només una qüestió de nostàlgia, si nó una necessitat en termes de cohesió social i vida de barri”, ha manifestat.
Per acabar el dia, Albert Raurich i Takeshi Somekawa, dels restaurants Dos Palillos i Dos Pebrots, han liderat el showcooking “Alta cuina asiàtica amb esperit de bar”, una demostració que ha captivat el públic amb sabors orientals i una posada en escena plena d’energia. Els xefs han sorprès els convidats amb tres elaboracions: cigrons amb bacallà i espinacs, i una versió de l’all i pebre i d’ànec amb peres.

Els més menuts han pogut gaudir també de l’espai familiar durant la tarda amb activitats com “Descobreix el misteri de les etiquetes!”, “De la terra al plat: la revolució km 0” i “El superpoder del consumidor/a”, tallers lúdics i educatius per divertir-se i aprendre sobre el món dels aliments i la sostenibilitat.
Com a novetat aquest any s’ha incorporat “la Bodegueta”, un espai on es podrà gaudir de diferents tastos durant els tres dies de la Fira. En el dia d’avui hem celebrat un tast d’oli d’oliva verge extra de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, un tast d’Aperol Spritz, de cerveses Estrella Damm, de vins catalans amb DO de la mà d’INCAVI, i finalment, un tast dels grans vins del Celler Maset.

Finalment, l’escenari ha estat vibrant durant tota la jornada amb sessions dels DJ’s: Carmona, Pinchadiscos i Lady Avocado; i amb els concerts de Belén Natalí i HIP HORNS BRASS COLLECTIVE.
Ha estat una jornada vibrant i inspiradora, on s’ha posat en valor la tradició, la innovació i, sobretot, la inclusió dins del món gastronòmic. Demà us hi esperem amb moltes més activitats, tallers, showcookings i més!
La jornada començarà amb el showcooking ‘Puresa japonesa amb producte mediterrani’; continuarem a la “Bodegueta” amb els seus fantàstics tasts de vi, oli, aperitius… Més showcookings de la mà de Taste France per tastar i aprendre de la cuina francesa com el pastís tatín, la truita francesa, i altres degustacions dels seus aliments. Els més petits tindran diversos tallers, com “Creix amb el peix” i “Cinc al dia”. I tot això, acompanyat de dos concerts: Paco Pecado i Joventude; i sessions DJ amb Celia Crew, Pierre Antoine i Diego Armando. I, no ens podem oblidar del concert tribut dels Beatles al mercat dels Encants i la seva exposició a la Sala Polivalent; així com de la visita dels ossos dels Encants i del certamen “Barcelona Dibuixa”.
